Среща на учители-пенсионери от община Хаджидимово

Тя протече под мотото: „Ние, учителите – ветерани, посветихме живота си на него – училището, Храмът на науката!Облена КОСКОВА

Инициативният комитет от учители – пенсионери, от общ. Хаджидимово покани ветерани – учители в най-празничния месец от българския календар!
Общината даде рамо и бе основен съмишленик на проявата, чийто главен инициатор е едни от най-дългогодишните учители и културни дейци не само в жостовско, но и в цялата бивша Неврокопска околия Александър Косаков и Костадин Цуцуманов.
Общинската администрация демонстрира, че наистина уважава преподавателите и хората, които са неделимо по важност звено в живота на отделния човек и обществото и бе в пълно присъствие. На срещата присъства цялото ръководно тяло на общинската администрация, начело с Председателя на общинския съвет Мехмед Имамов, кмета на общината Людмил Терзиев, зам. кмет Рамиз Метушев, вторият зам. кмет Румен Боянин и гл. секретар на общината Тодор Тодоров, както и директорите на училищата в общината!
Изненада за някои, но напълно резонно за повечето събитието, проведено в хотел „Катерина“ бе открито от Величка Мандажиева, която бе негова водеща и е сред „най-пресните пенсионери“. Самата тя до края на миналата учебна година бе действащ преподавател, а нейни ученици и тя самата имат през нейния дългогодишен професионален стаж. Основният инициатор Александър Косаков също се обърна към присъстващите, че учителите в пенсия си остават учители, които не престават да живеят с проблемите в училището, в което са работили и което си остава винаги неделима част от тях. За тях то продължава да бъде неделима част от техния живот, радват се на успехите му и страдат неуспехите. Учителят-ветеран помоли директорите на училищата никога да не ги забравят ( учители-пенсионери), защото по природните закони следващите пенсионери ще бъдат те!
Г-н Косаков даде думата на кмета – поздрави всички с „Добре дошли” и им пожела крепко здраве и подчерта, че учителите пенсионери, никога не са забравени от общинската администрация.
Освен от кмета на община Хаджидимово Людмил Терзиев учителите бяха поздравени и от председателя на общ. съвет Мехмед Имамов – учител, по настоящем директор на СОУ „Св. Паисий Хилендарски”, с. Абланица; подчерта, че учители-пенсионери никога не са забравени!
Доста интересна бе справката за състоянието на учебното дело на общината направено от зам. кмета Румен Боянин, отговарящ за просветата, култура и вероизповедание в община Хаджидимово. Той отчете със съжаление, че броят на училищата по селата се е свил за разлика от годините преди 1989 г., когато имаше промишлена дейност в селата, във всяко село имаше училище. Така в села като Ловча, Гайтаниново, Лъки, Тешово, Илинден и Ляски вече няма училища, а в момента има три основни училища в с. Копривлен, с. Беслен, с. Блатска и две СОУ – та: гр. Хаджидимово и с. Абланица.
Всички учители получиха почетни грамоти и книгата за гр. Хаджидимово – „Минало и Настояще” на Александър Косаков и цветя, поднесени от г-жа Калинка Гайтанинчева, която също поздрави своите колеги!
Много настроение и емоции предизвикаха гостите от „Танцов състав за народни танци” с ръководител Георги Стамболиев и от учителката от СОУ „Никола Вапцаров” Венета Атанасова, които дадоха начало на веселието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене