Злато и пари хвърчат от прозореца на благоевградчанка

70-годишна благоевградчанка хвърли злато и пари през прозореца си, заблудена, че помага на полицаи за разкриване на телефонни измамници.

Възрастаната жена станала жертва на наглия сценарий на „ало” мошениците в неделя, когато около 15:15 часа по телефона й се обадил непознат за нея мъж, който се представил за полицейски служител. Той й съобщил, че работи по задържането на телефонни измамници и за целта е необходимо тя да хвърли през прозореца на жилището си плик с парична сума и златни накити, за да може да задържи престъпниците.

Жената изпълнила „полицейското“ разпореждане, без изобщо да се усъмни. В найлонова чантичка сложила около 4300 лв., 320 долара и 45 грама златни накити и ги хвърлила през прозореца. След „акцията“ последвало няколкочасово затишие, тогава тя се усетила, че има нещо гнило, и сама потърсила полицията.

По случая работят служители от І РУП – Благоевград. Стойността на нанесената й щета е около 6200 лв.

Измамниците влизат в роли на лекари, полицаи, адвокати, бизнесмени и владеят добре техниките за сугестиране и психологическо въздействие, тъй като въпреки системните предупреждения на МВР жертвите не намаляват. Напоследък актуален е сюжетът „полицаи разкриват „ало” измамници“, в който пострадаха много възрастни хора.

Преди 2 месеца 80-годишен дядо от Кърджали хвърли през прозореца рекордната сума от 22 000 лв. на „полицаи“, които „обсадили” блока, в който живее, за да заловят телефонни измамници. 4 баби от Разлог и Банско напълниха с 9000 лв. джобовете на престъпниците, заблудени, че правят услуга на роднина, поръчал климатици или радиатори. За тази измама бяха уличени банда роми от русенската община Ветово. 42-годишният Марин Илиев, 28-годишният Димитър Атанасов, 22-годишният Димитър Петров и 25-годишният Васил Василев бяха арестувани при операция с участието на благоевградски полицаи.

Като цяло разкриваемостта на „ало“ измамите е трудно доказуемо, изискват се сериозни усилия и бърза реакция. Криминалистите обикновено стигат само до първите нива – шофьорите, които гърмят като бушони, и след това веригата се прекъсва. От началото на годината няма внесен нито един обвинителен акт в Районен съд – Благоевград за телефонни измами, съобщиха от прокуратурата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене