Днес отелязваме Световния ден на околната среда

Днес отелязваме Световния ден на околната среда, който тази година е под мотото „За живота на дивите животни”. Акцентът е върху идеята за нулев толеранс към нелегалната търговия с диви животни.

Бумът на незаконната търговия с диви животни ерозира ценно биоразнообразие на Земята, ограбва от природното ни наследство и води цели видове до ръба на изчезването.

Престъпността, която заплашва дивата природа, застрашава емблематичните слонове, носорози, тигри, горили и морски костенурки.

През 2011 г. подвид на Явански носорог изчезна във Виетнам, докато последните западни черни носорози изчезнаха от Камерун същата година. Човекоподобните маймуни са изчезнали от Гамбия, Буркина Фасо, Бенин и Того.

Световният ден на околната среда е провъзгласен на 15 декември 1972 г. на 27-ата сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция с резолюция № A/RES/2994 (XXVII). Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г.

В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

Отново на 27-ата сесия на общото събрание е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Под нейната егида ежегодно се отбелязва и празникът. На този ден ООН връчва и тематична награда на заслужили в областта държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда – „Глобал-500“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене