140 години от Априлското въстание

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва Априлското въстание,  организирано от Българския революционен централен комитет. Въстанието избухва предсрочно на 20 април заради предателство. По план е трябвало да започне на 1 май 1876 г.

20160418_174350Клуб „Памет“ към СОУ „Братя Каназиреви“, град Разлог, с ръководител Соня Крънчева, почете годишнината с изложба „Камбанен звън“.

20160418_174405Тя бе представена във фоайето на НЧ „15.09.1903-1909“ в Разлог. Изложбата е разделена на отделни експозиции, пресъздаващи безстрашното начало, решенията на Гюргевския революционен комитет и разделението на революционни окръзи с апостолите. Отделни табла акцентират върху моменти от въстанието в Копривщица, Клисура, Панагюрище, Дряновски манастир, Батак, Перущица и Ботевата чета. Целта на изложбата е да докосне всички присъстващи и да затвърди поуката от историята. Затова и изложбата показва познатите и непознатите личности, жертвали живота си за съкровената свобода. В отделна секция учениците представят авторите и литературните произведения, свързани с темата, както и с литературната критика.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Най-малките ученици от 3 и 4 клас с класни ръководители  Гергана Попова и Елена Джунева, както и ученици от прогимназиален и гимназиален етап представиха книги, табла, рисунки, брошури, свързани с революционерите и отделни моменти от Априлското въстание.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Мероприятието бе открито от ученици от 9, 10 и 11 клас чрез поетичен рецитал, включващ „Епопея на забравените“ на Иван Вазов и съвременни стихове, както и народни песни, характерни за Пиринския край, изпълнени от Лилия Стефанова и Елина Терзиева, в музикален съпровод на Георги Асев и Александър Толин. Момичетата, част от екипа на ТК “Пирински наниз“, с ръководител Мария Калоянова, пресъздадоха атмосферата от въодушевлението на подготовката на въстанието, след което представиха автентични хора от Разложко. Георги Орозов влезе в ролята на Боримечката, а Ренета Хаджиева  – на Райна Княгиня. Изненада за всички беше авторското произведение на Георги Докин „Кръв от лето 1876-то“, посветено изцяло на славния и кръвен момент от българската история.

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене