Ученици от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев тръгнаха по стъпките на Ботев

Снимки: Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Гоце Делчев

Изпълнена с вълнуващи спомени от преживените моменти, се прибра групата от Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий”, която взе участие в седемдесети Национален туристически поход „По стъпките на Ботевата чета”.

Школото участва в похода за втори път, като групата ръководеха Димитър Агов, Иван Николов, Дафинка Стаменова и Юсуф Молла – педагози в Първо основно училище в Гоце Делчев.

Тази година към тяхната група се присъединиха и ученици от Трето основно училище „Братя Миладинови“ в града.

В продължение на седем дни участниците извървяха 120 км. Историческият маршрут започна от брега на Козлодуй и приключи на връх Околчица във Врачанския балкан.

След като премина местностите „Матеев геран” и „Поповото ханче”, с. Бутан, с. Софрониево, м. „Рашково бърдо”, с. Липница и с. Алтимир, групата стигна до местността „Милин камък”, където на 18 (30) май 1876 г. четата на легендарния поет и войвода Христо Ботев влиза в тежки сражения. Там загиват двадесет Ботеви четници.

Участниците в похода продължиха от „Милин камък” към местностите „Речка”, „Ботева поляна”, „Йолковица” и връх Околчица, където се включиха  в националните чествания на подвига на Ботевата чета.

Групата от Първо основно училище премина през трудните преходи с много ентусиазъм и изпълнена с енергия.

Веднага след пристигането си в Гоце Делчев участниците се отправиха към бюст-паметника на Христо Ботев, където изнесоха кратък рецитал, изпяха песента ,,Тих бял Дунав“ и поднесоха цветя, като така показаха своята признателност към безсмъртното дело на героя.

Директорът на Първо основно училище „Св. св. Кирил и Методий” Катерина Янева връчи грамоти на всеки един от нашата група за това, че е преминал през огнения Ботев път и така е доказал своята вярност и любов към Отечеството.

Идеята на похода е да напомня на поколенията за трудния и героичен път на Ботевата чета и да поддържа жив патриотичния им дух. Той се провежда ежегодно от 27 май до 2 юни. Осъществява се с подкрепата на МОН, Държавната агенция за младежта и спорта, БТС, Ботевски комитет при Община Враца, Туристическо дружество УВеслецФ и Мемориален комплекс „Ботев път“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене