НЕВРОКОПСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „ Д. ТАЛЕВ“ УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ

анелия узунова

Анелия Узунова

Ученици от НПГ са начело на държавната власт, а също и на местното управление в Гоце Делчев

Министър-председателят на България днес е Анелия Узунова – дванадесетокласничка от НПГ „Д.Талев“.   Г-н Пламен Орешарски отстъпи стола си на амбициозната ученичка в рамките на инициативата „Мениджър за един ден“ на  Джуниър Ачийвмънт.  На високия пост Анелия Узунова ще има възможността да усети отговорността да управляваш България, но също така е амбицирана да покаже инициативност и организираност, както и  да предложи своя гледна точка по редица икономически въпроси, по които има солидна професионална подготовка. Красивата министър-председателка от НПГ  бе посрещната официално в хотел „Шератон“  от директора на Джуниър Ачийвмънт – г-жа  Милена Стойчева, от кмета на София – г-жа Фандъкова и от министъра на образованието г-жа Клисарова.  Официално на работното си място бе въведена от г-н Пламен Орешарски.   За дейността си като управляващ Анелия Узунова ще разкаже в края на работния ден по време на закриване на инициативата „Мениджър за един ден“. Междувременно репортерите на училищния вестник „Светилник“ при НПГ успяха да се свържат с министър-председателя и да вземат блицинтервю за първите впечатления от работата. В интервюто г-ца Узунова сподели: „ Всичко е много динамично и много отговорно. Трябва да си организиран и с висока степен на концентрация по време на всяко заседание. Разискват се въпроси със световно значение – като например кризата в Украйна. Оказва, че „ царската корона“ е наистина тежка, защото отговорността е огромна.“

Участник в същата инициатива е Станислава Янева от 11в клас, която днес мениджър на „ Нестле“ България.  В международната компания за храни Станислава ще получи ценен опит как се ръководи бизнес с такъв мащаб и ще може на практика да приложи своите знания и умения по специалността, по която се обучава.

За да заемат престижните и отговорни длъжности ученичките са канидатствали в Джуниър Ачийвмънт с автобиография, мотивационно писмо и препоръка и са били предпочетени пред  стотици  желаещи.

stanislava

Станислава Янева

   От друга страна, местната власт също е в ръцете на ученици от НПГ. Кмет на гр. Гоце Делчев е Иванка Попова от 12б клас ; заместник-кметове са  Ахмед Манов – 12б и Ангел Духов-12бклас. Секретар на общината е Елена Трампова – 11в, а връзки с обществеността е Анна-Мария Петева- 10в клас. Началници на отдели са Мария Пирнарева-11в, Любка Късова -11а, Вера Ташкова-10б, Джесика Галипова, Таня Янева- 9б. Всички ученици са изключително благодарни на преподавателите си по икономически дисциплини и са особено прзнателни на  ръководителя на Джуниър Ачийвмънт – г-жа Соня Кюлева.

Инициативата „ Мениджър за един ден“ е изключително полезна, защото учениците  тренират уменията си да се представят и оценяват своята конкурентоспособност, а домакините от своя страна правят минипроучване на млади и перспективни кадри, които да бъдат поканени  за летни стажове.

 С мащабното си участие в това събитие НПГ „Д. Талев“ доказа, че формира у учениците си висок професионализъм, компетентност, инициативност и ги прави успяващи хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене