Топ Преса: Наследникът на Яворов от Гоце Делчев: Караха ме постоянно да рецитирам негови стихове в училище

javorov

Пейо Тотев Крачолов, по-известен като Пейо Яворов е дядо на Тодор, Костадин и Цветан Крачолови от Гоце Делчев. Дядо им Тодор Христов Крачолов е бил уважаван секретар бирник в селото. Той и Яворов са от двама братя синове, тоест първи братовчеди. Синът на Тодор, също е кръстен Пейо и наследява всички имена на революционера. Освен името на поета е наследил тъмния тип кожа на рода. През 1962 г. се жени за Величка Лешкова от с. Огняново, от нея има трима сина, Тодор, Костадин и Цветан.
– Яворов е пръв братовчед на моя свекър, на моите синове, Яворов е дядо по бащина линия. Бащата на моя свекър и бащата на Яворов са братя. Дядото на моя съпруг е най-малкия от синовете на Стоян, а най-големия е бащата на Яворов – Тотьо. Гордеем се с него, но скромно гордеене, не се изтъкваме, че сме род на Яворов. Достатъчно е, че някои хора го знаят. Други пък казват, че лъжем и това е пресилено, но ние се гордеем.
– Удивителна е приликата на Тодор с основателя на рода преди 300 години Вълкан Крачола.
– Винаги показвам тази снимка. Генът си е ген. Приликата е много ясна. Големият ми син прилича много на Вълкан Крачолов – основоположникът на четирите клона на Крачоловия род. Ние сме от най-близкия клон на чирпанските Крачоли.
– Още една удивителна прилика: лицето на Яворов, неговите черти, неговия плам в речта се проявяват почти 50 години по-късно в Тодор, единия от тримата братя, който умира в катастрофа преди няколко години.
– Когато си бил ученик и учителите са разбирали, че си роднина с Яворов, как са реагирали?
– Карали са ме да уча повече за Яворов. Да рецитирам стихотворения като „Две хубави очи”.
– Костадин е кръстен на негов братовчед, загинал в Македония като четник, а най-малкия Цветан на тяхна леля. Те са наследили и бърнестия тип на рода и характера.

крачолов 1

– За фамилията Крачолови има много легенди, но мисля, че най- вярна е тази- Прадядото на моя съпруг е отивал по седенки и винаги единият крачол му е бил вдигнат нагоре, а другия паднал надолу. И все са казвали „крачола, крачола“ и така е останало Крачолови.
Яворов е имал брат Атанас, който е живял в Стара Загора и сестра Екатерина, живяла в София. Брат му е бил адвокат и е нямал деца. Ис-кал е много да осинови моя мъж, след като през 1941 г. е починал свекър ми, но свекърва ми не е била съгласна. Тогава той осиновява друго момче и го кръщава Пейо. Дали все още е жив този Пейо, ние не знаем, нямаме връзка с тях. А сестрата на Яворов имала две деца- момче Найден и момиче Ганка. Преди 4-5 години, внучката на Ганка се е хвърлила от петия етаж, тя се е казвала Явора. Тогава бяха казвали, че е починал последния наследник на Крачоловия род. Така оставаме само ние, най-близките на Яворов от рода.

Крачолов 2

– Наистина застанеш ли до тях, усещаш силното излъчване на Яворов от очите им.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене