Стотици се стекоха пред паметника на Христо Ботев в Дупница

Стотици дупничани от различни възрасти се стекоха пред паметника на Христо Ботев. С шествие от пл. Свобода, организирано от „Патриоти Дупница“, над 100 човека, предимно млади хора с трикольори и безсмъртния надпис: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира“, потеглиха към паметника на Ботев.

Шествието бе предвождано от малчуган с портрета на поета-революционер и тениска с неговия лик. В шествието се включиха кметът на общината инж.Методи Чимев и заместникът му Крум Милев, общински съветници и множество общественици.

Точно в 11,30 часа, шестващите се присъединиха към учениците от Гимназия „Христо Ботев“, които на днешния ден честваха своя патронен празник, по случай 135 години от създаването на едно от елитните у нас средни учебни заведения. Гимназията носи името на големия революционер.

„Дупница тачи и уважава своите национални герои. Фактът, че днес има стотици дупничани, които са тук, говори красноречиво. Това не е събитие по задължение или само за протокол, а събитие, което доказва, че българският дух е жив, патриотизмът у всеки един от нас го има и ние не забравяме и няма да забравим нашите предци и делата им, които са дали живота си в името на това – България да бъде освободена от робството“, коментира инж.Чимев.

Десетки венци и цветя поднесоха ученици, политици, обществени организации и граждани. С падане на колене и сведени глави, всички посрещнаха точно в 12 часа традиционните сирени по случай 140-годишнината от гибелта на Ботев и всички загинали в борбите за освобождението на България.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене