Мурсалски чай, отглеждан в Ново Лески, превзема пазарите в Германия и Япония

Мурсалският чай, известен още като алиботушки, е на път да превземе пазарите в Германия и Япония.

Младите ентусиасти Стефан Спасов и Тодор Ташков вече 9 години отглеждат плантация от 8 декара с тази билка в хаджидимовското село Ново Лески. Там е един от естествените ареали на разпространение на този вид чай, намира се на 1200 метра надморска височина.

Заели се с трудната задача да отглеждат този природен дар, тъй като билката съдържа 19 микроелемента от първостепенно значение за човешкия организъм като селен, цинк, мед и биологично активни, поддържащи доброто здраве субстанции.

„Специфичното при оглеждането на тази култура е, че се разчита изцяло на ръчен труд. Затова са необходими много хора, които да обработват плантацията. Но трудът си заслужава, защото това е традиционен български продукт. Непрекъснато реинвестираме в производството”, казват предприемачите.

Двамата са на път да пробият на германския пазар, благодарение на българка, която е микробиолог в Германия, и направила добра презентация на пиринския чай. „В преговори сме и с японска компания, за да изнасяме и там чай. Можем да увеличим двойно плантацията си при интерес от чужбина. Растението се бере веднъж в годината – през юни или юли. Ако е на 2000 метра надморска височина, се бере през август”, уточнява Стефан Спасов.

Пиринският чай се използва и като противовъзпалително и стимулиращо храносмилането средство, популярен е също и като афродизиак. Помага при бъбречни проблеми, стимулира енергийния метаболизъм и влияе изключително добре на отделителната и половата системи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене