Кандидатурата на София и Югозападен регион е уникална и рядка възможност да промотираме града и региона на европейската културна сцена

222

„Кандидатурата на София и Югозападен регион е уникална и рядка възможност да промотираме града и региона на европейската културна сцена и да създадем по-добър живот за нашите граждани, бизнеси и международни посетители.

Вярвам в концепцията на София, защото в правенето й се включиха стотици граждани, хора на изкуството, образованието, туризма, медиите, бизнеса. Този процес е важен елемент от развитието на гражданското общество, тъй като насърчава гражданите да поемат отговорност в една сфера, в която повечето хора имат своето мнение.

Още от началото на подготовката ни състезанието за титлата Европейска столица на културата 2019 се превърна в обща кауза. Не се съмнявам, че мобилизацията на усилия, споделянето на ресурси, възможности, на спомени и мечти, ще ни вдъхнови да променяме града си и да повярваме в творческите си сили.“

Йорданка Фандъкова

Кмет на София

ЗАЩО ИЗДИГАМЕ КАНДИДАТУРАТА НА СОФИЯ И ЮГОЗАПАДЕН РЕГИОН

Освен че обичаме своя град, ние сме убедени, че София е съсредоточие както на силните страни на българската култура и социален живот, така и на неговите тежки проблеми. Тя е град-парадокс, ключ към натрупаните исторически трудности на България в нейните вече вековни усилия за модернизация, урбанизация и европеизация. В рамките на ЕСК нашият град иска да сподели своите силни страни – културни ресурси и социални привилегии. Чрез инициативата София се стреми да се справи и с някои от наболелите си проблеми. Това й дава шанс да се превърне в нещо повече от столица: искаме тя да стане пример, град-модел за много други селища.

Смятаме, че лечението на проблемите, свързани със свръх-централизацията на културния, артистичния, социалния и политически живот на България в София, трябва да бъде хомеопатично – децентрализизацията трябва да започне тъкмо от центъра и то по негова инициатива. Затова в хода на разработване на кандидатурата на София тази цел доведе и до естественото привличане на най-близките градове-съседи – Перник, Кюстендил и Благоевград, и формирането на един голям регион-агломерат от над 2 млн. души. Ето защо ключовата ни тема е „споделяне” – чрез споделени наследства, маршрути, ценности, пространства, ресурси, възможности и мечти целим да преодолеем икономически, демографски и културни асиметрии, да изграждаме своя регионална идентичност и да възприемаме развитието си като взаимосвързано.

София е най-големият и космополитен български град. Без да е глобален мегаполис, тя отдавна е  метрополис с европейско измерение. Затова може да бъде превърната в успешен мост към Европа, по който европейски ценности, изкуство, урбанистични политики да бъдат по-успешно споделени, а членството в ЕС да придобие по-конкретен смисъл за всекидневието на българските граждани. София се стреми да заслужи своето равнопоставено място в европейското културно разнообразие и да преодолее донякъде субективното усещане за изолираност на българската култура. ЕСК ни дава шанс да поставим нашите културни постижения в по-широкия контекст на европейските културни процеси.

СОФИЯ И ЮГОЗАПАДНИЯ РЕГИОН

Кандидатурата на София се опира на предимствата на всеки град в Югозападния регион, но и на региона като цяло.

В Благоевград се намира Американският университет в България, в който се обучават студенти от 45 страни, както и Югозападният университет. Процентът на младежкото население тук е сред най-високите в страната. Градът се развива като технологичен, иновационен и естествен образователен балкански център.

Перник е първият български град, членуващ във Федерацията на европейските карнавални градове. Градът кандидатства в ЮНЕСКО за признаване на своето нематериално културно наследство. Свързван с въгледобива и металургията в продължение на десетилетия, Перник е пионер в превръщането на индустриалните обекти в музеи и във възстановяването на градската среда.

Кюстендил влиза в проекта със забележителните си постижения и утвърдени традиции в областта на изящните и визуални изкуства, както и с живата връзка между изкуство и природа. Това е град-градина, с вековни традиции в отглеждането на плодове. Това дава възможност на програмата София 2019 да изгради ново равновесие между технологията и традицията, между града и селото, между културата и природата: той може да ни научи как столицата на културата може да стане и еко-столица.

ЗАЩО ИЗБРАХМЕ ТЕМАТА „СПОДЕЛИ СОФИЯ”?

Защото тя има огромен потенциал, но той трябва да бъде развит и осмислен. Изборът на тази тема стъпва върху предимствата на София и региона, има предвид и недостатъците и проблемите, за чието разрешаване EСК би могла да бъде важен катализатор.

„Сподели София” се обръща към самите софиянци.

От 1878 г. насам София е била винаги млад, непрекъснато нарастващ град: по население и територия, тя се е увеличавала с темпове далеч над средните – в последните 130 години жителите са се увеличили над 75 пъти. Пълна с енергия и живот, толерантна към различия и многообразие, София е привлекателно място за живот на огромен брой най-разнобразни софиянци: българи и чужденци, заселници, временни посетители, туристи, бежанци и имигранти. Това е млад, жизнен и любопитен град, пълен с голям брой театри, галерии и концертни зали, библиотеки, езикови гимназии и университети, заведения; той е събрал в себе си интересни и креативни млади хора.

Това стремително нарастване носи и своите проблеми със себе си. Спояването на различните исторически наследства, градската памет и интимното, вътрешно и споделено чувство за принадлежност, за собственост и отговорност на гражданите към града изостават след този трескав темп. Проблемът не е от вчера. Така е било след Правда световна война, когато компактни групи от преселници от Добруджа, Македония и Беломорска Тракия създават свои обособени квартали, така е през 30-те години, когато софийската беднота застроява без градски план хаоса от къщурки в Ючбунар и Коньовица; така е и по времето на социализма, когато индустриалната миграция  в града прибавя сателитните градове-спални „Младост” и „Люлин” – нова периферия, в която преселниците пазят дълго своята родна култура и са напълно отделени от буржоазния градски център.

Градът продължава да преследва собствената си идентичност.  Това е търсене с много аспекти. То присъства в опита да се намери приета от всички символика и образност на града. То е в яростните дискусии как трябва да изглеждат общите и емблематични централни пространства и цялостната софийска визуална култура. То е в нуждата да се интегрират сегрегирани малцинства и непривилегировани групи. То е и в усилията за намиране на баланс между център и периферия.

София сякаш е недостатъчно споделена със самата себе си. Затова „Сподели София” ще означава културни и социални програми в рамките на ЕСК, които ще стимулират чувството за общност, ще направят възможно дефрагметаризирането на града чрез споделяне на култури.

ЕСК e нашата лаборатория за социална кохезия, баланс между „младото” и „старото” в София.

„Сподели София” е насочено към нашите партньори от Югозападния регион.

Перник, Кюстендил и Благоевград, както и по-малките населени места в региона, имат не само общи предимства, но и много общи проблеми със София. На територията на Югозападния регион е пръснато богато и многопластово историческо наследство, съсредоточени са невероятните природни ресурси: тук са Рила и езерата, Пирин, Витоша, Осогово, цяла поредица от малки планини, текат Искър и Струма, тук са изворите на Марица  и някои от най-красивите проходи и дефилета в България. Регионът разполага с множество минерални и термални извори, предлага бани и водни курорти.

Регионът носи родилните петна на българската модернизация – небалансираната централизация на всичко в столицата или областните центрове. Важните културни ресурси и събития в градовете-съседи са слабо известни в София, а те не печелят съществено от интензивния софийски културен живот. Регионалната комуникация е слаба, слаби са и връзките между регионалните културни институции, съвместните екипи и проекти са рядкост без традиция.

Метафората за „споделяне” означава, че София много по-активно ще предостави достъп до своите предимства на градовете-съседи, а това ще оживи и общуването с по-малките градчета и села в региона. Предвиждаме обмен на артистични програми, на човешки и културен капитал, съвместни проекти на регионалните университети, споделени градски и регионални политики по отношения употребите и оживяването на богатото културно наследство, съвместно разработване на културни и eко маршрути за нов, различен туризъм, интер-регионални програми за анимация на важни културни и археологически наследства.

За нас ЕСК означава регионална коалиция за съвместното развитие.

София ще бъде споделена по нов начин и с Европа.

От географска гледна точка древният град е бил винаги в източната част на Запада; векове преди историческото възникване на понятието „Европа” Флавий Валерий Аврелий Контантин, известен като император Константин Велики (280 – 337 сл. Хр.) го е обявил за „своя Рим”. За дълъг период от време обаче (1382- 1878) София попада в границите на Османската империя и в рамките на няколко века се превръща във важен град на «европейска Турция», абсорбирайки значителна част от ориенталската култура и архитектура.

Напрежението между това източно наследство и стремежа към европеизация често води до поставяне на акцента върху тракийското, римското и средновековното археологическо наследство.

Образът на София често се сблъсква с предразсъдъци и стереотипи: пост-социалистически град с панелки, дупки по улиците и героически национални паметници, скучна столица на малка държава, която крие ориенталското в себе си. Преситените и жадни за екзотика туристи предпочитат хаотични пазари и шарени гета, (но видени само като пъстър пейзаж, не като социален проблем), радват се на безредието – едно затвърждаващо се клише за София, което и днес може  да се срещне в западните медии.

Даваме си сметка, че културните ни продукти и туристическите ни услуги са далеч по-малко разнообразни от градската действителност и че все още предстои голяма част от града и неговите граждани да станат видими. Нашите проекти и инициативи ще откликнат на тази необходимост. Нужно е да подобрим значително комуникацията с посетителите на града, да обмислим по-добри културни  и социални политики към европейски партньори, туристи, имигранти, пътуващи – и да търсим начини за преодоляване на опростените медийни стереотипи, като направим осезаеми дълбоката и противоречива културна аура, сблъсъкът на цивилизации, невидимата легендарност и мъдрост на София.

ЕСК поставя пред София предизвикателството да преосмисли и преоткрие културните връзки, които обединяват Европа и създават чувството за европейско гражданство. Искаме да постигнем по-висока степен на взаимодействие между София и Европа, да присъстваме по-забележимо в европейския културен и артистичен живот. Това би довело до положителни промени и в други сфери: културен туризъм, преподавателската и студентска мобилност и междуучилщните обмени.

ЕСК е покана за съвместна креативност и европейско гражданство.

КАКАВА ЩЕ БЪДЕ НАШАТА ПРОГРАМА

Концепцията на нашата програма стъпва върху общото желание за справяне с предизвикателствата, за разрешаване на проблемите и за преосмисляне на статуквото. В основата й е залегнала автентичната битност на града: несъвършен, стремящ се да догонва, без да подражава и без да замита проблемите под килима.

Програмата е структурирана в три сезона, всеки от които има три теми, обвързани с темата за споделянето:

МИНАЛО НЕСВЪРШЕНО СЕГАШНО ПРОДЪЛЖИТЕЛНО   БЪДЕЩЕ ПРЕДВАРИТЕЛНО

– сподели наследството       – сподели пространствата               – сподели възможностите

– сподели спомените            – сподели тайните                           –  сподели линка

– сподели маршрутите         – сподели ценностите                      – сподели мечтите

Всяка от темите има свой специфичен фокус, мотивиран от местните предизвикателства пред София, но и изграждащи мостове към европейските урбанистични и културни проблеми. Те ни дават възможност да изградим програма около важни пилотни проекти и интервенции, които създават ново равновесие между публичното и частното, между поколенията, между традицията и съвременната творческа изразност.

Тези девет програми са залегнали в основата на нашия график, на структурата на целия проект и на нашата комуникационна и маркетингова стратегия.

КАК ЩЕ ИЗБЕРЕМ ПРОЕКТИТЕ

Структурата на ЕСК 2019 е вече очертана. Трите сезона и деветте теми създават отчетлива рамка за правене и представяне на култура и постигане на европейска значимост. Индивидуалните проекти ще бъдат избрани чрез открити конкурси.

Целите ни при избора на проекти ще бъдат да създадем балансирана програма за всеки сезон и тема, да дадем възможност за развиване на художествените изяви преди 2019, по време на ЕСК и след това, да включим пълноценно партньорите от Югозападния регион, да постигнем баланс между утвърдени културни събития и културни оператори и нови таланти, между културни институции и независимия сектор, да насърчим копродукциите и съвместните европейски творчески инициативи и партньорства.

Програмата ни включва и редица възможности за лично участие на гражданите с квартални, фирмени, училищни проекти, които  ще им позволят да се ангажират с различни културни форми и да демократизират изкуството и културата в нашия град.

КАК ЩЕ ПРОДЪЛЖИМ СЛЕД 2019 г.

Кандидатурата на София не е самоцел. Тя е част от обмислената културна стратегия на града за дългосрочно развитие. След края на годината на ЕСК ние ще продължим да се ръководим от базовите ценности: децентрализация, гражданско участие в културния живот, привличане на нови публики, търсене на европейски измерения. Ще продължим най-успешните и устойчиви културни проекти и програми, доказали се през годината на ЕСК и  новите, творчески употреби на модели, създадени в този период.

Вярваме, че европейската културна година на София ще бъде успех, а този успех ще превърнем в матрица за дългосрочни политики за нея, за градовете и селищата от Югозападния регион, както и за други градове и села в България: матрица за европеизация.

Вярваме, че чрез инициативата Европейска столица на културата ще се утвърдим като:

  • град и регион , който развива, привлича и задържа таланти и артисти;
  • град и регион със съвременен европейски динамичен културен живот, в който публики и творци общуват активно;
  • град и регион, който създава творчески работни места;
  • град и регион, със съвременни мултифункционални арт  пространства за споделен творчески експеримент;
  • град и регион,  в който можеш да пътуваш във времето и никога да не загубиш интерес;
  • град и регион, изграждащ партньорства на бъдещото.

Координатор: Асоциация за развитие на София

София 1463    Бул. „Патриарх Евтимий“ 92

Тел.: +3592 9520346 факс: +3592 9526664

www.sofia-da.eu

В подкрепа на кандидатурата работи доброволно и безвъзмездно  Инициативен комитет “Приятели на София и Югозападен регион – кандидат за Европейска столица на културата 2019”

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене