Днес е Международният ден на музеите

Всяка година на 18 май се отбелязва в световен мащаб Международният ден на музеите. Решението за това е взето на XI Генерална конференция на ИКОМ (Международния съвет на музеите), проведена в Москва през 1977 г.

От 2003 г. ИКОМ обявява 18 май и за ден на приятелите на музеите, като целта е да се привлече вниманието на обществеността към мястото и значението на музеите в живота на всеки човек и на обществото като цяло. Участието в Международния ден на музеите се разраства по цял свят и през 2015 г. повече от 35 000 музеи от 145 страни се включват в инициативата. Ежегодно от ИКОМ се определя и конкретна тема за Деня на музеите, която да насочи вниманието на обществото към музейната дейност. За 2016 г. мотото е „Музеите и културните ландшафти“, като се застъпва идеята музеите да бъдат разглеждани не само като културна среда, където са представени отминали епохи, но и като неразделна част от настоящата /съвременната/ културна среда.

От 2005 г. във връзка с Международния ден на музеите стартира и европейската инициатива за Нощ в музея, която първоначално се организира от Френското министерство на културата и комуникациите, а в последствие се провежда ежегодно под патронажа на Съвета на Европа, ЮНЕСКО и ИКОМ.

За десети пореден път и тази година Регионален исторически музей – Благоевград в партньорство с Министерство на културата и Община Благоевград ще се включи за участие в тази ползотворна инициатива на 21 май – събота, когато музеят ще работи с променено работно време. Музеят ще отвори врати в 14:00 часа и ще посреща своите гости до полунощ.

От 15:00 до 16:30 часа детската публика ще има възможност да участва в организираните занимания в Музеен детски кът – които ще провокират творчество, сръчност и въображение у децата.

От 17:00 часа в Европейската нощ на музеите ще се включат и „Биг Бенд – Благоевград“, Музикална академия „Престо“, художникът Георги Стойчев, студентите от ЮЗУ „Неофит Рилски“, СУ „Св. Климент Охридски“ и Вокален ансамбъл „Езерец“ към НЧ „Никола Вапцаров“.

От 20:00 часа на специална церемония, за шеста поредна година, приятели и съмишленици на музея ще получат своя заслужен приз – почетни грамоти за популяризиране на културно-историческото наследство и дейността на РИМ – Благоевград.

Музейният показ на културни ценности ще се осъществи с откриването в 21:00 часа на нова етнографска експозиция – „За народното знание, умение и вдъхновение”, културен продукт, амбициран да задоволи изискания вкус на всяка част от многообразната аудитория.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене