Черна прокоба! Мъж заряза работата си, баща му умря, стана фермер и ново зло го застигна

Умъртвиха 24 заразени с нодуларен дерматит крави в кюстендилското село Скриняно, акцията бе проведена вчера от ветеринари от Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ – Кюстендил начело с директора на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните” д-р Емил Гъгнев. Животните са собственост на Пламен Миланов, който от двадесетина години ги отглежда в родното си село.1

„На това момче не му върви, върна се преди години от София, където имаше хубава работа, за да гледа родителите си, тъй като майка му е на легло, а сега и това да му се случи”, разказа баба Верка от селото. Жената е част от групичката клиенти на Миланов, които всеки ден си купували мляко от него. Въпреки че Скриняно е едно от големите села в региона, в него няма други крави освен стадото на 60-годишния животновъд.

„Явно черна прокоба тегне над това семейство. Преди няколко месеца почина бащата на Пламен – Симеон. Двамата се захванаха с животновъдство преди години, след като разтуриха ТКЗС-то”, припомнят семейната им история в селото.

„Добър човек е Пламен, има две висши образования, когато и да му поискаш нещо, все ще гледа да ти услужи, на нас, по-старите в Скриняно, ни върши разни поръчки в града, сутрин му кажем какво ни трябва и като разкара млякото, ни докара каквото сме поръчали, носи стоката, бележка и ресто, много е точен”,  не може да се нахвали от Пламен баба Верка. Тя допълва, че сега, след като селото останало без крави, ще трябва да ходи през ден чак в съседното, за да си купува мляко.

След евтаназирането на животните без работа ще останат и двамата работници във фермата – мъж и жена, които се грижели за кравите.

„Тук при нас, на село, работа няма, заради това ни е болно не само за кравите, но и за хората, и те ще останат без работа, а Пламен – направо не ми се мисли как ли го понася”, тюхкат се в Скриняно.

В оборите на животновъда имало 12 крави, някои от които стелни, няколко телета и бикове. „То тази година за проклетия кравите му имаха не по едно, а по две телета”, разказват клиентите на семейството. За да ги изхранват, преди няколко години Миланови първоначално вземали под аренда, а после и купили нивите около бившите краварници на ТКЗС-то в селото, за да има откъде да събират сено и да изкарват животните на паша. За покупката на земята обаче взели заеми от банките.

„Сега казват, че ще им платят кравите по левче за килограм. Това е нищо. Направо човекът ще фалира, толкова години и труд ще отидат на вятъра”, коментират хората и допълват, че хубава млечна крава струва между 1000-1200 лв. на пазара, а стелните се търгуват почти двойно. „Това – по 1 лв. килото, дето плаща държавата за умъртвените крави, е подигравка с животновъдите. Тези, които имат заеми към банките, не само ще загубят фермите си, но и ще фалират“, загрижено коментират местните. Те правят кардиналното заключение, че държавата не си е свършила работата, тъй като е трябвало още в началото на годината да ваксинират кравите, след като се е знаело, че има опасност от разнасянето на тази зараза.

„Сега и да ваксинират, вече нещата са изпуснати, умрелите животни няма кой да ги върне, а ние ще трябва да ходим до града да си купим мляко и сирене. Това е срамота. Да живееш на село и да разчиташ на магазина – ето докъде ни докараха”, размишлява на глас баба Верка.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене