Пенсионерка от Плетена строи каменни къщички

къщичките на Фатме

Къщичките на Фатме Демирова, снимки: infomreja.bg

На интересно и неприсъщо за жени хоби се е отдала 60-годишна жена от сатовчанското село Претена.

Пенсионираната по болест Фатме Демирова от известно време твори невероятни сувенирни къщички от камък през свободното си време. В изработката възрастната жена влага цялата си любов към местния бит и топлия семеен уют.

more_1_b

Построените от нея каменни къщи сувенири са досущ като истински, с красиви и цветни дворове, в които не липсват както селските животинки, така и селският геран. В своите шедьоври Фатме влага истински материали, като дърво и така наречените каменни тикли, което е основното препитание за хората от Сатовчанско.

Авторката на приказните сувенири сподели, че първите къщички ще подари на дъщерите си, за да украсят с тях домовете си и да си спомнят за нея. Тя е категорична, че няма да откаже нито една поръчка за всеки, който иска да има в дома си от нейните автентични къщички.

Фатме Демирова не работи никъде, почти всеки ден бърза да приключи с домакинската си работа, за да се отдаде на любимото си хоби. За него тя казва, че й действа успокоително и здравословно и че развива художествената й дарба, която открила, че притежава наскоро.

Според нея тази дарба е наследствена в рода й. Подобни заложби Фатме вече съзряла и в някои от внуците си, които отлично рисували и проявявали конструкторска изобретателност.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене