Три години от разрушителното земетресение в Япония

земетресение япония

Преди три години на този ден Япония бе разлюляна от изключително силно земетресение с магнитуд 9. В резултат на това огромни вълни цунами удариха североизточното крайбрежие на страната, пише vesti.bg. Стихията отне живота на почти 16 хил. души, над 2,6 хил. се водят за безследно изчезнали.

Днес в цяла Япония ще има траурни мероприятия. В Токио ще се състои общонационално възпоменание, в което ще участват премиерът Шиндзо Абе, император Акихито и императрица Мичико.

Цялата страна ще запази минута мълчание в 14,46 часа местно време (7,46 ч. българско), когато преди три години стихията удари крайбрежието на префектура Мияги, в североизточната част на главния японски остров Хоншу.

Приливните вълни, високи на места до 40 метра, разрушиха около 400 хил. сгради, пометоха цели квартали и населени места.

Излязоха от строя системите за електроснабдяване и охлаждане на АЕЦ „Фукушима-1“. Това доведе до разтопяване на ядрено гориво, взривове на водород и радиоактивно замърсяване на околните райони.

През последните три години ситуацията в авариралата АЕЦ продължава да е сложна, макар че всичките ѝреактори са в състояние на студено спиране. Главният проблем е изтичането на високорадиоактивна вода.

В резултат на удара на стихията и аварията във „Фукушима-1“ все още 267 000 души са принудени да живеят като бежанци. В зоните на разрушенията бавно върви изграждане на нови жилища, очаква се процесът да завърши след две години.

Демонтажът на „Фукушима“ ще отнеме около 40 години, прогнозират специалистите. Около 77% от анкетирани от Японското сдружение за проучване на общественото мнение не смятат, че има напредък във възстановяването на пострадалите райони.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене