Кои са пречките пред малките и средни предприятия по границата между България и Гърция обсъждаха в Драма

Представители на Сдружение на предприемачите от регион Гоце Делчев и Бизнес инкубатор Гоце Делчев взеха участие във форум и дискусия на тема „Преодоляване на пречките пред развитието на малките и средни предприятия в трансграничния регион с Гърция, който се проведе в гр. Драма, Гърция.

DSC_0060DSC_0065 1

Събитието бе организирано от Търговската палата на Драма и на него присъстваха различни организации, подкрепящи бизнеса от двете страни на границата, сред които Център за подпомагане на предприемачеството гр. Смолян, търговските палати на Ксанти, Солун и Кавала,  университет Аристотел Солун, представители на местната власт и на бизнеса.

Основните разисквания бяха свързани с обичайните погранични проблеми, които се свързват с различните сфери на дейност – икономика, пазар на труда, инфраструктура на социално, административно или културно ниво. Това са административни проблеми при наемането на работна ръка, липса на систематично сътрудничество, невъзможност за участие в обществени поръчки поради различните законодателства, различни ценови нива и нелоялна конкуренция. Също бяха обсъдени проблемите заради затваряне на границата и неизпълнение на сроковете за транспортните компании, проблеми при търговията с аграрни продукти заради различните ветеринарни стандарти, както и забавянето на плащания и липсата на национални споразумения между двете страни.

Обект на дебати бяха също и здравните услуги, чиито проблеми произтичат от различните здравни системи, образованието и непризнаването на дипломите поради различното законодателство, както и бюрокрацията и липсата на модерни системи на управление в различните административни звена в двете страни.

Трайни решения на посочените проблеми не биха могли да бъдат намерени без намесата на национално ниво. Някои от решенията са опростяване на административни процедури и търгове, изравняване на банкови и законови системи с европейските стандарти, създаване на общи структури като клъстери и мрежи, модернизиране на съоръжения като пътища, магистрали, гранични пунктове.

Някои от предложенията в хода на дебатите бяха построяване на жп линия от Кавала до Банско, която ще подобри търговията в региона, подписване на споразумения и конвенции, създаване на единна платформа с база данни за фирми, законодателство, свободна работна ръка и актуални новини.

Работната среща приключи с писмено допитване до всички участници, чието мнение ще бъде обработено и използвано за излъчване на единно становище по въпроса за проблемите пред развитието на бизнеса от двете страни на границата с Гърция.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене