Звездите на театъра изгряват от 24 до 30 юни в Разлог

7 топ постановки с множество награди и знаменити творци в 7 вечери ще представят пред разложката публика най-добрите постижения на българския театър. За пета поредна година програмата на фестивала е дело на Нона Йотова и драматурга на Народен театър „Иван Вазов“ – Роза Радичкова.

В афиша на театралните празници „Звездите на театъра” са включени спектакли с доказан успех и с полученото признание на публика и експерти, което ги прави значимо културно събитие не само за Разлог, но и за страната.

Седем вечери Разлог ще бъде завладян от покровителката на театъра Мелпомена, както традиционно постила червен килим за звездите и ги посреща топло.

„Звездите на театъра са едно от най-обичаните събития в община Разлог, за това говорят препълнените салони и нестихващите аплодисменти. – сподели кметът на община Разлог Красимир Герчев. – Празниците ни докосват до най-доброто от българския театър, те са значима среща с голямото изкуство. Радвам се, че са част от календара на една община, която се превръща в лятна културна столица на Югозапада.“, каза още кметът.

Фестивалът се организира от община Разлог, Нона Поп арт и Банско Роял Тауър, а програмата открива Камен Донев с доразвития образ на култовия учител в постановката „Възгледите на един учител за народното творчество“ – адски забавен спектакъл, смес от импровизaция, текст, музика, песни, танци и безсмислици.

„Дай, Боже всекиму да го връхлети, да го споходи, сполети, докосне и разтърси бурята на Деа, която се разрази сред публиката на Младежкия театър в пиесата на Малин Кръстев „Семеен албум“- четем в коментар на двама, разтърсени от бурята на магията и театъра зрители. Пиесата донесе на автора Аскеер за съвременна българска драматургия и Аскеер за главна мъжка роля на Герасим Георгиев- Геро.

На 26 юни романът „Бел Ами“ оживява в спектакъл на Малък градски театър „Зад канала“ и качеството на постигнатото поразява. Това е от малкото театри, които за запазиха качество, което без да плаща дан на комерсиализацията, пълни салона си докрай.

Ролята на „Бел Ами“ изгражда секссимволът Калин Врачански. Участват още Герасим Георгиев-Геро, Василена Атанасова, Петър Калчев, Таня Пашанкова, Христина Караиванова, Владимир Зомбори, Васил Банов и Владимир Димитров, режисьор на спектакъла е Бина Харалампиева.

„Аристократичен дом в нощта срещу Еньовден… На този празник се берат цветя и билки, и треви, на които се приписва магическа сила. Баячки и знахарки забъркват отвари за здраве, за късмет, за прогонване на злите духове… но най-вече за любов. Въздухът трепти от пареща възбуда, от сладостни, но и опасни страсти. „ – всичко това ще оживее на 27 юни в „Госпожица Юлия“ на Стриндберг под режисурата на Йосиф Дърчаджиев с прекрасното превъплъщение на Йоана Буковска – Давидова, Калин Врачански и Мира Върбанова, постановка на Театър 199.

Иван Ласкин играе Иванов в едноименната пиеса на Чехов в постановка на ДТ „Гео Милев“ Стара Загора, която ще се представи на 28 юни. Премиерата на „Иванов” се е състояла в Москва на 19 ноември 1887 година. Според спомените на по-малкия брат на Чехов – Михаил – в края на спектакъла в залата настъпила невероятна бъркотия: „Публиката скачаше от местата си, едни аплодираха, други освиркваха, трети тропаха с крака, а на балкона бе настъпил истински бой между тези, които аплодираха, и онези, които освиркваха.”Естествено, основните спорове се водят около личността на самия Иванов – магнетичен, противоречив, непримирим, скандален… руски Хамлет. С трескаво съзнание, с надраскана душа, той още броди между нас и търси смисъл…”

Катастрофи, сънища и изневери мъчат секссимволите в спектакъла на „Трите мечки“, режисиран от Владо Пенев. Бахаров, Вергов и Карамазов са луди за връзване в „Дакота“ – една от твърде нашумелите пиеси на Жорди Галсеран.Реални и въображаеми катастрофи, мокри и сухи фантазии, любови и изневери мъчат героите, чиито неврози са универсални – нeзависимо дали връхлитат готини мъже като тях от XXI век или трубадури и рицари от Средновековието, за които също става дума.

Отидете и гледайте „Тайната вечеря на Дякона Левски“ на театър Българска армия. „Ще разберете, че не сте се променили. – пише Кристина Караколева – 500-те години са в нас и по-лошото – че ние сме в тях. Но противно на Апостоловото твърдение, времето нас не ни е обърнало все още. Още пет пъти по толкова няма да стигнат докато не се изродим, смесим или изчезнем, защото някак ДНК-то ни е робски програмирано. … Ха-ха, тия актьори ме заразиха със смелите си заявки. Да играеш Левски? Да пишеш за Левски? Втурвай се под бесилото им. Ще гледаш сеир. Отиваш ли? Народе????“

Автор на пиесата е великият Стефан Цанев, режисьор – великият Асен Шопов, с плеяда звезди Веселин Калановски, Милен Миланов, Георги Новаков, Стойко Пеев, Александър Дойнов, Антоанета Добрева – Нети, Георги Къркеланов, Тигран Торосян,Радосвета Василева, Луизабел Николова, Веселин Ранков,Иван Радоев, Владислав Виолинов, Иван Налбантов.

Афишът на петото издание на„Звездите на театъра – Разлог“ 2016 е в очакване на своята публика. АПЛОДИСМЕНТИ.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене