Тъжна вест! Почина актьор от филма ,,Време разделно“

ъжна вест за българското кино и театър: напусна ни актьорът Велико Стоянов, познат на широката публика от ролите си в емблематични филми като „Време разделно“ и „Господин за един ден“. Новината за кончината му съобщи режисьорът Евгени Михайлов, който с топли думи се прости със своя дългогодишен приятел и колега:

„Днес си отиде един близък приятел и много добър актьор – Велико Стоянов! Светло да ти е, Вичо! Почивай в мир!“.

Велико Стоянов е роден на 9 юни 1943 г. в село Падина, Провадийско. Завършва Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) „Кръстьо Сарафов“ през 1973 г., специалност актьорско майсторство. С богатия си творчески опит, Стоянов оставя следа както на театралната сцена, така и в киното. Професионалният му път го отвежда в Драматичния театър в Шумен и Пазарджик, където играе от 1975 до 1980 г.

Кариерата на Велико Стоянов включва участие в над сто филма, като някои от най-значимите му роли остават запечатани в съзнанието на поколения зрители. Сред тях са „Мила от Марс“, „Господин за един ден“ и, разбира се, „Време разделно“ – филм, който се е превърнал в класика и често се свързва с националната идентичност.

През годините актьорът печели любовта и уважението на колеги и публика със своята всеотдайност и талант. Велико Стоянов бе част и от Съюза на българските филмови дейци (СБФД) от 1990 г., където приносът му към развитието на българското кино и театър бе високо ценен.

Днес българската култура загуби един от своите скъпоценни таланти. Въпреки това, наследството на Велико Стоянов ще продължи да живее в паметта на всички, които го познаваха, обичаха и ценяха. Поклон пред светлата му памет!

edna.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене