ВИДЕО: Благоевград се обединява срещу стопирането на санирането

Кметът Камбитов: Категорично мога да заявя, че финансовият ресурс за санирането е осигурен. Могат да ни забавят, но санирането ще се завърши, категоричен е градоначалникът…

Декларация до Комисията за защита на конкуренцията ще подадат заедно близо 20 000 благоевградчани, засегнати от спирането на процедурата по санирането на блоковете в града.  Това стана ясно след днешната среща на кметското ръководство на община Благоевград начело с градоначалника Атанас Камбитов с домоуправителите на засегнатите от жалбата на „Галчев инженеринг“ ЕООД блокове, участници в националната програма за  енергийна ефективност. Засегнатите от спирането на санирането жители на Благоевград днес бяха категорични, че искат да се продължи процедурата за разглеждане на оферти, за да може да бъде избран изпълнител и да се извърши санирането на блоковете в най-кратки срокове.

Припомняме че жалбата, подадена от  строителната фирма на 28 април, касае решение за откриване на процедура по избор на изпълнител за саниране на 73 блока в Благоевград. Фирмата е внесла искане в Комисията за защита на конкуренцията за налагане на мярка – спиране на предварителното изпълнение. Тя иска да се спре търгът за 73 блока, насрочен за края на май.

„Заради жалбата, от тук нататък предстои забавяне по избор на изпълнител. Има искане за налагане на мярка спиране, което означава, че в срока, докато тече спирането, участниците не могат да задават въпроси и не могат да подават оферти, т. е. спира процедурата по избор на изпълнител. Тя трябваше да завърши на 1 юни, като за около месец, месец и половина целта на общинска администрация беше да имаме избран изпълнител за всички 73 блока. В момента това не може да се случи, за времето, в което имаме спиране на процедурата, съответно срока за подаване на оферти ще бъде удължен. Ако КЗК спре процедурата за 1 месец, ние ще удължим срока с 1 месец, което означава, че влизаме в съдебната ваканция през месец август. Реално окончателно работата на комисията може да продължи не по-рано от късната есен. Самият спор по същество също би следвало да бъде разгледан някъде през късната есен, което означава, че строителството ще се отложи в за един по-късен момент.“, разясни пред домоуправителите Антония Методиева, главен юрист на община Благоевград.

 

„В жалбата на Галчев се твърди, че се брани общественият интерес с искането за налагане временна мярка спиране,  т. е.  общественият интерес на участника жалбоподател, е по-висок от обществения интерес на 20 000-те хиляди души живеещи в блоковете“, добави още Методиева.

Пред домоуправителите и представителите на блоковете градоначалникът Атанас Камбитов коментира, че с тези жалби в КЗК се цели забавяне на санирането. 

„Да обжалваш бъдеща процедура това е пречене. Тази процедура за 73 блока е пета поредна, и аз имам питане: На сегашната процедура същите тези хора участват, защо не обжалваха процедурата преди това? Някой хора в България са свикнали да им се дава, не да печелят. Това е проблемът. И какво ще правим – ще пречим, а на кой пречим?! В жалбата твърдят обществен интерес. За какъв обществен интерес говорим?!

Друг е въпросът, че ние сме най-демократичната държава. С 50 лв. в КЗК можеш да блокираш процедура за 100 милиона. За никой не е тайна че в България има фирми, на които това им е бизнес – да обжалват и рекетират“, добави Камбитов. Копирано от E79news

 

„Тези фирми се стремят да обезсмислят усилията на цял един град. Тук е мястото да кажа, че финансов ресурс в програмата за саниране има. Категорично мога да заявя, че финансовият ресурс за санирането е осигурен. Имаме писмо от МРРБ, като ние сме единствената община, в която от всички договори само един няма да се финансира. За всички останали финансовият ресурс е осигурен. Могат да ни забавят, но санирането ще се завърши, финансирането е осигурено. Въпросът е че във времето се изтегля“, добави градоначалникът.

 

„Какво искат тези фирми-жалбоподатели в момента?! Едно е да обжалваш процедурата, друго е да искаш предварително спиране. Отиваме в посоката „Дайте да пречим“. Те казват „Ние защитаваме обществения интерес“. Интересно на кой? КЗК трябва да реши чии обществен интерес е по-висок – този на фирмата-жалбоподател или на онези около 20 000 човека.“, коментира още Камбитов.

Цялото забавяне заради жалбите на строителни фирми заплашва да доведе до спиране и невъзможност за изпълнение на санирането през есенно-зимния период на тази година и то да бъде отложено за следващата 2017 година.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене