Мария Георгиева, директор на НПГ „Димитър Талев“: Гордеем се с Николина Чакърдъкова и с всички прекрасни хора, които носят славата на НПГ навсякъде по света!

Едно интервю на Веселин СТАМЕНОВ

– Госпожо Георги­ева, през следващата учебна година в НПГ „Димитър Талев“ ще се извършва обучение по две нови специалности „Компютърни мрежи“ и „Елек­трообзавеждане на производ­ството“. Разкажете ни за избо­ра точно на тези специалности

– НПГ е училище с традиции. И едновременно с това, пред­лагащо актуално и модерно об­разование, свързано с нуждите на пазара на труда.

Специалността „Електрооб­завеждане на производството“ е завръщане към традициите в професионалното обучение на нашата гимназия.

Бизнесът от друга страна съвсем настойчиво ни насоч­ва точно натам-към обучение на силнотокови специалисти, които липсват в момента на пазара на труда в нашия реги­он. Последните обучени и сер­тифицирани техници от това направление са от випуск 1980 г. от тогавашния Техникум по електротехника „Иван Гулев“, бившето наименование на на­шата гимназия.

Специалността „Компю­търни мрежи“ е модерна, ак­туална и желана не само от осмокласниците – момичета и момчета, а и предлагаща бърза професионална реали­зация. В момента в НПГ се обучават специалисти по про­фесия „Компютърен техник“. Новата специалност „Компю­търни мрежи“ е близка на вече съществуващата. Те са от едно професионално семейство и предлагат основата не само за бъдещо развитие в областта на висшето образование, а и са предпоставка за организиране на самостоятелен бизнес или за започване на работа в съ­щата сфера.734836_4057514885081_670327952_n

– А какви отзиви за остана­лите специалности сте получи­ли във времето от обществе­ността, от ученици, родители, работодатели…

– Във фоайето на НПГ „ Ди­митър Талев“ има едно голя­мо интериорно табло. Там са снимките на много малка част от завършилите нашата гим­назия през годините. Сред тях са юристи, лекари, инженери, актьори, дизайнери, висши държав­ни слу­жители, служи­тели в евро­пейки и све­товни организации, висши военни, изобретатели и дори певци. Всички тях ги обединява едно – НПГ, времето прекарано тук, професионалните и чисто човешки уме­ния, придобити в НПГ, любовта към учи­лището, учителите, онова място, което завинаги е запазено в техните сърца именно за скъпото училище.

– Участието на НПГ по проекти на „Еразъм+“, свързани с провеждането на училищни практики в чужбина, получи ши­рок положителен об­ществен отзвук. Ще има ли продължение този проект и по как­ви други проекти се предвижда да се ра­боти?

– Ученическите практики в Германия по проект ЕРАЗЪМ+ изненадаха с ползи­те дори нас, авторите на проекта. Оказа се, че учениците в НПГ са готови за това предизвикателство. Преди дни посрещ­нахме участниците от втората мобилност – 12 ученици и два­ма учители от професионално направление „Техника“, специ­алности „Компютърна техника и технологии“ и „Електронна техника“. Провеждането на практическо обучение в чужда езикова, трудова и социална среда допринася за усъвър­шенстването на уменията на компютърните техници чрез опознаване на добрия, разли­чен европейски опит, в случая германския опит. Учениците установиха професионални контакти, които ще им бъдат изключително полезни в бъде­щата им професионална орга­низация.

И при втората група имаме ученици, които вече получиха предложение за работа във водещи германски компании веднага след завършване на образованието си в НПГ.

Немските работодатели ви­соко оценяват професионал­ната подготовка, която нашата гимназия дава на своите въз­питаници. Това ни дава сти­мул и ни кара да се гордеем с нашите ученици, чиито про­фесионални компетентности биват високо оценявани, дори в най- развитата в областта на технологиите страна, каквато е Германия.10806305_10202750557313886_6762541941936350435_n

Всеки момент очакваме да получим одобрение за следва­щия проект по ЕРАЗЪМ+, който подготвихме през януари. Той е за учениците и учителите от професионална направление ИКОНОМИКА И ТУРИЗЪМ.

Предстоящите стажове ще се провеждат в две последова­телни години в Болоня, Италия.

Там нашите ученици от спе­циалности ОРГАНИЗАЦИЯ НА ТУРИЗМА И СВОБОДНОТО ВРЕМЕ, СЧЕТОВОДНА ОТЧЕТ­НОСТ И МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС ще тестват своите професионални умения в стра­ната с най-развит туризъм в Европейския съюз-Италия.

Работата по европейски про­екти за международни учени­чески стажове се превръща във визитна картичка на НПГ „ Димитър Талев.

– За професионалното обра­зование често се говори като „ две в едно“, тоест като една голяма възможност за полу­чаване и на професия, и на об­щообразователна подготовка. Как бихте представили тези два аспекта на обучението в НПГ?

– Слоганът на нашата гим­назия е: „Ние произвеждаме бъдещето“. И ние наистина точно това правим. „Произвеждаме“ бъдещите специа­листи в различни професионална направления: Тех­ника, Икономика, Туризъм, Облекло.

Нашите дванаде­сетокласници по­лучават диплом за завършено средно образование и сви­детелство за про­фесионална ква­лификация. Тоест, получават диплом и професия.

Виждате, че на­истина две е пове­че от едно. Повече знания, умения, са­мочувствие, опит и повече възможнос­ти за избор на про­фесионален път.

Общообразова­телното обучение в НПГ също е на доста високо ниво. Примерите за това са много. Както успехите на нашите ученици на регионални и национални състезания, така и изборът на някои от тях да продължат про­фесионалния си път в област, различна от изучаваната про­фесия в НПГ. Наши бивши уче­ници са добри лекари, стома­толози, адвокати, прокурори, университетски преподавате­ли, висши държавни служите­ли, а дори и едни от най-оби­чаните български музикални изпълнители. Любимата певи­ца на България, Николина Ча­кърдъкова също е наша бивша ученичка. Гордеем се с нея и с всички прекрасни хора от раз­лични професионални области, които носят славата на НПГ на­всякъде по света.

– В НПГ извънкласните дей­ности винаги са имали специ­ално място в живота на учили­щето. Какво могат да очакват настоящите и бъдещите уче­ници на гимназията в тази по­сока?

– Извънкласните дейности са това, което още повече ни отличава от другите училища.

В НПГ работи един от най-ста­рите и титулувани ученически парламенти в страната. Дори няма да припомням инициа­тивите му, защото те са добре познати и очаквани от целия град, дори от регион Гоце Дел­чев.

Училищният вестник, учи­лищният театър, училищната рок група, поетичният клуб, ко­митетът Левски, спортните от­бори… мога да изреждам още, са все дейности, привлекател­ни за учениците, които им поз­воляват да разгърнат своите дарби и наклонности.

– Как бихте описали учили­щето ни чрез ключови думи за тези, които ще трябва да изби­рат своя гимназия?

– Освен, че две е повече от едно, аз бих казала на нашите бъдещи ученици и на техните родители:

Избирайки НПГ, избирате професионализма, защото ние произвеждаме бъдещето.

– Какво бихте пожелали на завършващите ученици?998230_10204847777743086_7158240259215008984_n

– Скъпи абитуриенти, бъде­те хора с големи идеи и топли сърца. Хора, които умеят да мечтаят. Хора, в чиито очи се чете успех. Хора, в чиито очи се чете живот – такъв, какъвто трябва да е. Хора, в чиито очи се чете любов – истинска, го­ляма, безусловна. Хора, които помагат, без да очакват в за­мяна. Хора, които искат, знаят, могат. Хора, които не раздават празни обещания. Хора, кои­то спазват обещанията, които поемат. Хора, които могат да кажат „Съжалявам, сгреших.” Хора, които могат да проща­ват; хора, които умеят да бла­годарят. Хора, които могат да слушат и да чуват, да гледат и да виждат. Хора, които пред­почитат действието пред без­действието. Хора, които не смятат за необходимо да се съгласяват с всеки и с всичко. Хора, които имат мнение и цен­ности. Хора, които умеят да се променят и да започват отна­чало, когато трябва. Хора, кои­то постигат целите си сами. Хора, които сбъдват мечти на други хора.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене