ВЕЦ във ВЕЦ-овете = престъпление срещу природата!

Кирил ГОСПОДИНОВ

В изпълнение на програ­мата на Сдружение Балкан­ка за спасяване на Българ­ските реки от убийственото влияние на ВЕЦ-овете у нас, във връзка с поетия ангажи­мент да помагаме на струк­турите на МОСВ и БД, пред­ставяме доклад относно посетени и проверени ВЕЦ на територията на БДУВДР на 16.12.2015г. Проверката извършихме съвместно с представители на риболов­но Сдружение Балканка 06 – Благоевград, с които заед­но Ви молим да обърнете внимание, че ние сме две отделни сдружения, а не едно и също. От името на Сдружение Балканка София, поздравяваме колегите от Благоевград, които се борят с ВЕЦ-овете и с Вас, много по-отдавна.

Преди доклада, сме длъж­ни да изкажем официална благодарност към екипа на МОСВ, в това число и на всички БД, с които си взаи­модействаме успешно тази година.

А причината е, че РИОСВ София, след взимане под внимание на становище на БДУВДР, е прекратила про­цедурата за една ВЕЦ с коя­то се борихме.

Искрено благодарим и Ви поздравяваме за правилно­то решение – всички до един, включително министър Иве­лина Василева.

Особена благодарност дължим на инж. Ирена Пет­кова – директор на РИОСВ София. Нейното име ще бъде записано със златни букви на нашия сайт. Бихме запи­сали всички служители, но не им знаем имената и ня­маме толкова място, но се надяваме, че те знаят – запи­сани са в нашето съзнание с благодарност.

СЕГА – КЪМ ТРАДИЦИОННАТА ЧАСТ НА ДОКЛАДА:

Направихме проверка по поречието на река Бла­гоевградска Бистрица, на територията на БДУВЗБР – отново във връзка с пис­мо на министър Ивелина Василева – изх.№ 05-08-642/13.11.2015г. на МОСВ. Свързахме проверката също и с факта, че БДУВЗБР ни уведоми любезно тази година, че по поречието на тази река, след наш сигнал за нередности, и техни про­верки – всички водовзема­ния са изпускали екологич­ния минимум.

И ТАКА – РЕЗУЛ­ТАТИТЕ СА КАКТО СЛЕДВА:

  1. МВЕЦ Бистрица А – при провер­ката центра­лата не работеше и не от­немаше никаква вода от реката. Устано­вихме малък про­блем с рибния про­ход – долният му край трябва да се преработи.

НО – на тази МВЕЦ променихме оценката на нашия сайт в категорично негативна/черен фотоапарат/, по следната причи­на – оказва се, че МВЕЦ Бистрица А е предвидена да работи на еколо­гичните води на каскадата Благо­евградска Бистри­ца и се чудим как е възможно това? Още по-интересно е – как е било опре­делено минимал­ното водно количе­ство в този случай и колко е то? Счи­таме наличието на тази МВЕЦ за престъпление срещу природата, нищо че при две наши проверки, тя не е работила при малка вода – засе­га.

2.МВЕЦ Славова – при проверката виеше съвсем сла­бо, т.е. – вероятно също не работеше. Самото водовземане не от­нема вода от реката, но има проблем с рибния проход.

НО – на тази МВЕЦ също променихме оценката на на­шия сайт в категорично не­гативна (черен фотоапарат), по следната причина – оказ­ва се, че за МВЕЦ Славова – в участъка на реката между водовземането и централа­та, има още едно водовзема­не – за ВиК Благоевград – т.е. и за каскадата Бл.Бистрица. Това водовземане отнема­ше всичката вода и пускаше десет капки на час – в горния линк има видео и от него. И отново възниква въпросът – как са определени минимал­ните водни количества и кой я е разрешил тази работа? Водохващания на екологич­ни води под други водохва­щания на реката? Черният фотоапарат е заради факта, че МВЕЦ Славова е нова, а водовземането на ВиК е много по-старо. Т.е. – МВЕЦ Славова не трябва да я има въобще!

  1. Каскада Благоевград­ска Бистрица – водохващане Картала на територията на НП Рила – съвсем близо до Биосферен резерват Паран­галица

При посещението водох­ващането също не отнема никаква вода, за разлика от поредното посещение

Веро­ятната причина – извършва­ха се някакви ремонтно-об­служващи дейности и имаше работ­ници.

Миграцията на риби про­дължава да е невъзможна.

  1. Каскада Благоевград­ска Бистрица – водохващане Кривия олук на територията на НП Рила – мал­ко по-далече от Биосферен резерват Па­рангалица

При посеще­нието водохва­щането отне­маше всичката вода. Вероят­ната причина е, че Картала не работеше в момента, а в Благоевград си имаха вода.

Миграцията на риби про­дължава да е невъзможна.

  1. Както и миналия път – заснехме едно ново водо­вземане за нова ВЕЦ, която засега не е готова.

Рибният проход продължа­ва да е задръстен с дървета и е непроходим, дори и да би бил почистен.

За тази ВЕЦ също важи правилото – ВЕЦ във ВЕЦ-овете, което ние счита­ме за престъпление срещу природата!

Защо ли? Защото ако не е престъпление – тогава на всички ВЕЦ може да се вка­рат още и още, една в друга, докато, на теория, в реката не остане капка вода. А на практика, у нас и една ВЕЦ е достатъчна в общия случай, поне засега.

4.НАКРАЯ – НАЙ-ЛОШАТА НО­ВИНА:

Длъжни сме да споделим и следното наше наблюдение – предното посещение пак беше при маловодие, всички водовземания на каскадата Бл. Бистрица отнемаха всич­ката вода и всички централи виеха като линейки.

Сега, най-голямото водо­вземане – Картала, не рабо­теше и в Благоевград си има­ше питейна вода навсякъде по същото време на деня, т.е. – при същото потребле­ние – около 11 часа преди обяд, когато потреблението е малко. Сега ВЕЦ-овете ви­еха съвсем слабо, даже ед­ва-едва.

Възниква следният въпрос – дали тази кас­када не е направена така, че през цялото време да отнема всич­ката вода от реките при маловодие, и да работи на максимална мощ­ност, независимо дали градът черпи води или не?

Прикачили сме Ви две снимки от най-долната ВЕЦ, която е при хлора­торната станция. Съв­сем ясно си личи една тръба с диаметъра на основния водопровод, готова да изхвърля во­дата в реката. Нямаме никакво обяснение, освен че през нея би могла да се изхвърля питейната вода, за да работят ВЕЦ-овете, ко­гато градът не черпи вода. Много лесно може да се провери – нощно време, защото тогава ВЕЦ-овете би трябвало да работят на мно­го малка мощност – само заради евентуалните загуби във водопреносната мрежа на града.

Допускаме естествено, че е възможно загубите в мре­жата да са големи. Но тогава – какъв стимул бихме имали да ги оправим, ако каскада­та няма да работи?

Разбира се, че ще про­верим тази работа, но, в рамките на нашето взаимо­действие, Ви молим да ни отговорите на въпросите – има ли техническа възмож­ност каскадата да работи и когато градът не черпи вода и какво прави онази тръба там?

Като заключение, не мо­жем да не зададем въпроса – как можахте да направите тази беля, с тази прекрас­на река? Девет действащи ВЕЦ, един действащ на при­ток, един недоклан и колко още разрешителни? Особе­но БДУВЗБР – Вие живеете в този град, как го допуснахте? Можете да не ни отговаряте, но се надяваме да имате от­говор – заради Вас самите и заради Вашите деца.

Благодарим за разбиране­то и съдействието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене