За първи път това се случва в Гоце Делчев! Вижте…

КАКВО?

Ориентиране на млади хора в горен курс на обучение, обединяващо модули за личностно развитие (коучинг сесия, целеполагане, финансова култура) с академично и кариерно консултиране.

Ориентирането се провежда от новосъздадената академия за бизнес и личностно развитие – Leader Academy в рамките на Международен Образователен Бизнес Център. Центърът цели да е свързващо звено между образование и бизнес.

Основната ни идея е да създадем връзка между младежите и пазара на труда, като подпомогнем подрастващите да добият представа за собствените им възможности, умения и интереси, личностни качества и черти, които да обвържат с желанията им за академично и кариерно реализиране, в съответствие с икономическата ситуация и текущото състояние на пазара на труда.

ЗАЩО?

Нашата идея е пряко свързана с редица социални проблеми:

  1. Значителен и обезпокоителен % на младежката безработица

(Над 22% от българите на възраст 15-25 са икономически неактивни лица (от проучване на Unicef Bulgaria, 2015)

  1. Ранно отпадане на младите хора от образователната система;
  2. Нeинфмираност за възможностите в академичен план и записване на висше образование без реална цел – неудовлетвореността от погрешни решения за образование и опитите за реализация в неподходяща сфера водят до неудовлетвореност, трайна безработица и демотивация.
  3. Непознаване на личните умения, качества, таланти и заложби;

(Над 80% от хората, които кандидатстват за работа имат нереалистични представи за собствените си способности и умения или не знаят какъв тип дейност ги удовлетворява, каква работа търсят и каква е причината да желаят конкретна длъжност освен финансов аспект.)

  1. Трудности в усвояването на учебното съдържание.
  2. Данните сочат, че по-голяма част от хората са до 30 годишна възраст в България – над 55 % – са зависими от родителите си и живеят с тях;
  3. Висок % емиграция сред младите;
  4. Българите са едни от най-късно започващите работа (Национална стратегия за младежта за периода 2010–2020 на МОНМ)
  5. Младите нямат практически и трудов опит по придобитата специалност след завършване на своето образование.

 

 

 

Ефектът, който можем да окажем е:

  • превенция на младежката безработица и емиграция;
  • търсене и разкриване на желанията (коучинг сесия) и изграждане на стратегия за постигането им – как да целеполагат и да постигат целите си;
  • повишаване на мотивацията на младите хора за учене (модул: как да учим – методът на мисловните карти, как работи паметта във връзка с учебния процес)
  • информираност за възможностите в сферата на висшето образование;
  • финансова култура – как да повишат стойността си на пазара на труда и да управляват финансите си;
  • кариерно ориентиране;
  • професионална реализация и насърчаване на предприемачеството;

Предлагаме услуга, която да бъде достъпна до всеки в България, като се стремим да съберем ученици, първоначално от България и след това на международно равнище.

(Организиране на лагери на ученици от ЕС – интернационална и междукултурна комуникация, която ще обогати младите хора и ще разшири кръгозора им – ориентирането ще се провежда на английски език;)

Учениците от малките населени места са по-силно засегнати от липса на информация – стремим се да привлечем млади хора, които се намират във всички региони на България.

Младите хора в България имат дефицит за планиране и себепознание. Нашата услуга цели да изкристализира възможностите, желанията, интересите и да ги систематизира с цел изграждане на ясна представа за насока в академичен, кариерен и общо житейски план, да повиши мотивацията, проактивността и стратегическото мислене, както и даде повече информация за възможностите за образование, кариера и стартиране на собствен бизнес, в съответствие с личността на младите хора.

КАК?

С екип от специалисти с различна експертиза;  (коуч; академичен и кариерен консултант, психолог)

Първото модулно обучение ще се проведе в рамките на уикенд – то ще е комбинация от личностно развитие ( информиране и ориентиране на млади хора с фокус техните качества и компетенции), ориентиране за  икономически и образователни възможности на пазара на труда в България и в други държави.

Преминалите обучението ще получат знания и умения които осигуряват връзката между образование и  бизнес. Ще повишим информираността и мотивацията, ще подпомогнем изграждането на стратегия за бъдеща реализация. Ще дадем  яснота за основните компоненти за успешна реализация: личност , образование , финансова култура , кариера, себепредставяне и целеполагане .

На базата на модулни обучения за личностно развитие , коучинг , учене чрез преживяване и изграждане на конкретни стратегии за постигане на цели в различни  аспекти  от живота.

Целеви групи в нашето обучение са  ученици и младежи между 16-19 години. При разширяване на дейността смятаме да се насочим и да разширим обхвата с деца между 13-15 г.  (Избор на средно-образователно училище или профилирана гимназия – тук мислим да въвлечем и родителите и да им направим ориентиране);

Идеята има за цел да се развие на:

  • териториален обхват( всички областни градове, други държави)
  • времеви обхват (от уикенд ориентиране към провеждане на едноседмичен лагер – първият лагер е замислен да се проведе в края на юли);

 

Проекти:

  • създаване на мрежа от ученици по интереси подпомагащи реализацията на идеите си;
  • платформа, която обединява личностно развитие (интереси, умения, таланти, лични търсения, желания, мечти) с конкретна информация за възможностите в сферата на образованието и професионалната реализация.

 

Платформата ще има индивидуална насоченост и ще свързва хора със сходни интереси;

 

  • изграждането и поддържането на връзка между младите хора и реални работодатели.

В резултат на ОРИЕНТИРАНЕТО ще работим по изграждането на ЛИЧЕН ПРОФИЛ, На базата на който бихме искали да представим млади таланти на водещи компании, да насърчим мобилността из страната, както и да изградим менторска програма, където младите хора ще имат възможността да получат реален практически опит , както и да навлезнат в реална трудова среда.

Кога?

21-22 май – първо уикенд ориентиране;

25-31 юли – едноседмичен лагер – ориентиране;

Къде?

Международен Образователен Бизнес Център;

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене