„Семково“ оживя, стотици се веселиха на възродения зимен празник в курорта над Белица (СНИМКИ)

В истински празник се превърна вчерашният ден за беличани и гости, които се събраха в живописната Рила планина, за да вдъхнат живот на една позабравена традиция. След повече от 15-годишно прекъсване всички заедно възродиха Зимен празник „Белица-Семково 2016“, а инициативата бе на общинския кмет Радослав Ревански.

b6377f0df491c5735b9fcc5aa3a75a33

„Няма как един млад човек да не се вълнува, когато вижда такава енергия в планината. Ще направим всичко възможно да върнем славата на курорта „Семково“. Трябва да обединим усилия на общинско, регионално и национално ниво и тази идея да стане реалност. Нещо повече – „Семково“ може да се превърне в национален студентски курорт заради многото бази на университети в района“, заяви в словото си градоначалникът.

Той призна, че една от пречките за развитието на курорта е проблемът със собствеността. „Ще поискам среща с премиера Бойко Борисов да обсъдим възможностите терените да станат общинска собственост, за да използваме пълноценно европейските програми и да превърнем „Семково“ в модерен европейски курорт“, каза още Радослав Ревански.

Откриването на зимния празник уважиха народните представители Кристиан Вигенин от БСП и Борислав Миланов от Реформаторския блок, директорът на ОДМВР-Пловдив Христо Разсолков, който е родом от Белица, кметът на Враца Калин Каменов, бившият депутат Емил Костадинов от Благоевград, представители на ВМА и Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, студенти и преподаватели от УАСГ.

Присъстваха още председателят на Общинския съвет в Белица Ахмед Ахмед и почти всички местни парламентаристи и кметове на населени места.

„Този празник е много важен за жителите на община Белица. По този начин ще се насочи общественото внимание към курорта „Семково“ в региона и цялата страна. Приветствам идеята на амбициозния екип на Община Белица да възроди славата на курорта и да го превърне в национален и ще съдействам с всички сили това да се случи“, декларира от трибуната народният представител Кристиан Вигенин с корени от Разложкия край.

Общината бе подготвила много изненади и голям концерт на откритата сцена в планината. На нея се изявиха певецът Янко Неделчев, местни фолклорни групи и изпълнители, както и фолклорен ансамбъл при Културно-информационен център „Романса“, Република Македония.

На покритите със сняг поляни се извиха и кръшни хора.

Куп развлечения и атрактивни игри очакваха младите хора, които участваха и в надпреварата за „Купата на кмета“. Зимен празник „Белица-Семково 2016“ включваше и спортни състезания – ски спускане, турнири по шахмат и бридж, тенис на маса, дърпане на въже, футбол на малки вратички и скачане с чували.

Днешният ден ще остави незабравими емоции и спомени за беличани и гости, а организаторите вече гледат към следващото издание на празника.

АВТОР: INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене