Група „Веселина“ на 15 години

Ръководителката В. Боянова води  децата в Брюксел, те й подариха екскурзия до Охрид

Георги АРГИРОВ

Снимки: Михаил Цвеов

 

С уникален концерт-спектакъл Фолклорна група по тамбура „Веселина” към Центъра по изкуствата в Благоевград отбеляза своя 15-годишен юбилей. В препълнената зала „Яворов“ възпитаниците на Веселинка Боянова показаха магията на фолклора. В юбилейния концерт, освен сегашните ученици, присъстваха и бивши възпитаници на групата, културни дейци, ревностни любители на фолклора от града и страната. „Айде слушай, слушай – тамбура свири“, с тези думи чаровната водеща Силвия Домозетска, откри събитието на което около 40 тамбуристи звънко огласиха зала „Яворов“.

Участниците в юбилейния концерт вложиха огромно старание, като освен богатата музикална програма, с която зарадваха публиката, в навечерието на големия християнски празник Лазаровден, пременените с чудни носии красивите девойки на групата пресъздадоха обичая Лазарки от с. Пирин. „Гине, Гине“, „Еленко, моме маленко“, „Мела Неда“, „Фидо, Фидо“, “Стани, стани, моме ле“, бяха само част от песните, с които групата впечатли публиката, която бурно ги аплодираше и тръпнеше за още и още тамбурашки изпълнения. Бившите възпитаници на г-жа Боянова, Кирил Габерски и Славина Пулева пък показаха, че вече имат и свои авторски изпълнения. Публиката се наслади и на изпълнението на Стоян Чалгънов-бъдещият Паганини на тамбурата, който заедно със своята учителка Веселинка Боянова и своята преподавателка по пиано Деница Веселинска изпълниха „ Игра на струни“.

След концерта младежите и девойките си спретнаха щур купон до сутринта. И показаха, че са сред най-добрите и на сцената, и на дансинга.

Специално за читателите на … ръководителят на групата Веселинка Боянова разказа, че броени дни преди концерта нейните възпитаници са били на посещение в Брюксел, като награда от спечелен музикален конкурс. Първоначално е трябвало да отидат зимата, но заради атентатите в Париж са променили датата на пътуването. По ирония на съдбата са били в Брюксел малко след атентатите на летището и метрото. Боянова обясни, че въпреки всички тревоги, тя и учениците й са били решени да покажат най-доброто от себе си, и са го сторили – пред българската общност в града и пред сградата на Европейската комисия, където се били хванали на българското хоро. Учениците й от своя страна й подариха екскурзия за двама до град Охрид.

Музикална група „Веселина“ предлага обучение по тамбура и народно пеене, но насърчава и усвояването на други музикални инструменти. Там например своите първи уроци по ударни инструменти получават братята Мартин и Кристиян Пищолски, които преди няколко години спечелиха музикално състезание, продуцирано от Слави Трифонов. Те бяха в екип със своята майка – солист в ансамбъл „Пирин“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене