Три нови огнища на нодуларен дерматит в Пиринско, откриха заразени животни в община Хаджидимово

Три нови огнища на нодуларен дерматит са открити на територията на Благоевградска област, съобщи БНР. Заради острата заразност на заболяването там трябва да бъдат унищожени всички 64 животни.

Според експертите най-уязвимите райони за нодуларния дерматит сапоречията на реките и това прави областта особено рискова. Вирусното заболяване се пренася изключително лесно от комари и кърлежи. Досегашните случаи на болни животни са по поречията на Струма и Места.

Преносители обаче могат да бъдат диви животни и дори хора.

Пет животни от селата Блатска и Лъки, община Хаджидимово, са дали положителни проби от изследването. Те се отглеждат в домашни условия и предстои да бъдат евтаназирани днес.

Третото огнище е в животновъдно стопанство на територията на община Сандански.

Първото огнище в Благоевградска област бе установено миналата седмица, след като до този момент бяха засегнати предимно ферми в Хасково и Стара Загора.

Очаква се до ден-два да бъде доставена ваксината срещу нодуларния дерматит. Направена е организация за  извършване на ваксинацията, за която ЕК е дала разрешение.

Миналата година в съседна Гърция масовата ваксинация на едрите преживни животни обаче е дала слаб резултат.

В цялата област, както и в Южна България остават в сила забраните за придвижването и търговията с животни. В Северна България също бяха въведени рестрикции.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене