Турчинов отмени с указ кримския референдум

98950-turchinov

И.д. президент на Украйна Олександър Турчинов е подписал указ за преустановяване на решението на парламента на автономната област Крим за произвеждане на общокримски референдум, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Vesti.bg. Съобщението за това е поместено днес върху уебсайта на президентството в Киев, след като вчера Турчинов обяви намерението си да блокира референдума.

На 6 март Върховният съвет на Крим взе принципно решение областта да се отдели от Украйна и да се присъедини към Русия. За 16 март е насрочен референдум, на който жителите на автономната република трябва да отговорят на два въпроса – дали са за влизане на Крим в Руската федерация и дали да се възстанови действието на конституцията от 1992 г., според която Крим е част от Украйна.

Междувременно украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Ройтерс, заяви, че Украйна е готова за разговори с Русия, но Москва трябва първо да изтегли войските си, да спре подкрепата си за сепаратистите и терористите и да се придържа към международните споразумения.

Той съобщи, че е разговарял за втори път с руския премиер Дмитрий Медведев. Двамата говориха първо в събота по телефона и това беше единственият контакт на високо равнище между Русия и Украйна от началото на кризата.

По повод решението на кримските власти за референдум на 16 март за присъединяването на Крим към Русия украинският премиер коментира, че никой в цивилизования свят няма да признае резултатите от „този т.нар. референдум, организиран от тези т.нар. власти“.

Яценюк подчерта, че пакетът с помощи на ЕС за Украйна възлиза на 15 млрд. долара, предаде ИТАР-ТАСС. Той поясни, че в най-скоро време страната му ще получи 1,6 млрд. евро (2 млрд. долара), което ще позволи на Украйна да извърши реформи и да стабилизира икономическата си ситуация.

Премиерът съобщи, че Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие предлагат на Украйна 8 млрд. долара. С тези средства страната ще може да модернизира икономиката си, да създаде ново производство, нови работни места и да повиши конкурентостта на продукцията си.

Яценюк подчерта, че освен това европейските страни едностранно ще отворят европейските пазари за украински стоки, като от това украинската икономика ще се сдобие с 400 млн. долара.

Премиерът на Украйна каза още, че политическата част на споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС ще бъде подписана в следващите седмици.

Междувременно стана ясно, че ЕС очаква разследване и предаване на правосъдието на отговорните за убийствата и насилието в Украйна. Това заяви Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън. Тя даде този отговор на пресконференция, помолена за коментар по изтеклия запис на разговора на Аштън с външния министър на Естония Урмас Пает, в който те обсъждат информации, че едни и същи снайперисти са стреляли по протестиращите и по полицаите на Майдана.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене