СКАНДАЛ!!! Новата люлка на „Ислямска държава“ е съвсем близо до България!

Под заглавие „Тероризъм, знамена на ИД се развяват в албанските села“ италианският вестник „Република“ прави оценката, че Албания е новата люлка на Ислямска държава, предаде агенция МИА.

Вестникът предупреждава за увеличената опасност от тероризъм в Албания, тъй като броят на радикалните ислямисти в страната се е увеличил, информира БТА. Според „Република“, която се позовава на италианските тайни служби, Италия е в опасност от въъзможни нападения и с най-голям риск е районът на Пулия. „Момчета от селата Лешница, Загорци и Ремет са онези, от които днес трепери Европа. Най-опасен от тях беше Алмир Даци от Лешница, той ръководеше джамия, в която са радикализирани много хора.

Твърди се, че Алмир Даци е загинал в Сирия“, пише вестникът. В статията се посочва, че много албанци живеят в Пулия и представляват рисков фактор за жителите в региона. „Един от тях беше Ервис Алиня, който още като дете емигрирал със семейството си в Пулия. Преди известно време той се върна в Албания, където се радикализира и замина за Сирия, където бе убит“, пише вестникът. Според „Република“ радикализирани албанци идват и от югоизточна Албания. Те са свързани с албанските престъпни среди, активни в района на Бари в неразрешената търговия с оръжие и дрога. Вестникът твърди също, че много албанци джихадисти имат силни връзки с лидера на ИД Ал Багдади. В отговор на много коментари на граждани на профила му във Фейсбук, албанският премиер Еди Рама оценява статията като голяма лъжа. „Това е една голяма лъжа, но какво да се прави, така стоят нещата – който не чете вестници, не се информира, а който чете, се дезинформира“, пише Рама.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене