Парламентът реши: Гласуването е задължително

Гласуването е задължително. Това решиха депутатите, които приеха на второ четене този текст от Изборния кодекс след бурни близо тричасови дебати.

109 от ГЕРБ, ПФ, АБВ, двама от РБ и 7 от БДЦ гласуваха „за“, 74 бяха „против“ – 1 от ГЕРБ, БСП, ДПС и 13 от РБ, 3 от БДЦ и 5 независими, а 10 от РБ, БДЦ, „Атака“ и независими се въздържаха.

Очаквано много бурно на промяната реагираха от ДПС. Те ще сезират Конституционния съд за този текст.

„Този запис е в противоречие с основния закон и ще бъде отменен веднага, без колебания“, обяви съпредседателят на партията Четин Казак.

Колегата му Мустафа Карадайъ пък поиска да се добави в текста, че ще се гарантира правото на всеки български гражданин да гласува.

Дискусията, която продължи повече от 3 часа се превърна в спор за ДПС.

„Вие карате хората под строй да гласуват и ни карате да направим това“, каза Юлиян Ангелов.

„Един от мотивите ни наистина е да намалим влиянието на малки немотивирани етнически групи“, призна лидерът на НФСБ Валери Симеонов и обясни, че демокрацията е тежко болна. Но допълни, че статистиката показва, че резултатите на ДПС на всеки следващ избор спадат и те няма откъде да набират повече електорат. След 25 г. хората разбраха, че ДПС е един икономически октопод, базиран върху етнически и религиозни подбуди, обясни съпредседателят на ПФ.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене