Художници претворяват емблемите на Благоевград върху бетонната стена на казармата

За първа година Община Благоевград има нестандартно и модерно решение да визуализира едни от символите на града върху „платно”. „Благоевград- Древен и Модерен” ще излезе извън пределите на стандартното изкуство от 22 до 26 април.  Деветима автори ще претворят квартал „Вароша”, парк „Бачиново”, Православния мемориален комплекс „Памет и вяра”, паметника на Гоце Делчев и емблематичния знак на Благоевград- кончето върху стената на ул. „14 полк”.

Евгени Тодоров, Кирил Стоилов, Георги Стефанов, Асен Танев, Стефан Бояджиев, Васко Лалов, Димитър Механджийски, Петър Тодоров и Емил Петров ще преобразят нестандартното пространство и ще го превърнат с помощта на графити в приказно място. Инициативата ще се проведе от 22 до 26 април, а графити художниците от Благоевград, Пловдив, Велико Търново, Ловеч и Дупница обещават да създадат паралелна реалност за жители и гости на Благоевргад докато преминават покрай стените на бившите казарми.

Идеята на Община Благоевград е изкуството да завладее града, а празните пространства да се превърнат в приветливи и съчетаващи дрвно и модерно места за отдих. С инициативата „Благоевград- Древен и Модерен” се цели и запазването на паметниците и символите на Благоевград и тяхното популяризиране сред младото поколение. Това е поредното събитие от „Пролетен фестивал на изкуствата 2016” и стъпка към превръщането на Благоевград в Балканска столица на културата.

www.ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене