Часове преди протеста в Кресна, АПИ се разработи и отпусна 400 000 лв. за обезопасяване на района

Агенция „Пътна инфраструктура“ изпреварващо обеща да отдели 400 000 лева за безопасността на движението по главен път Е-79 в района на Кресна.

След като година и половина жителите на общината настояваха пред държавната власт за спешни мерки за ограничаване на катастрофите в района, днес от Пътната агенция най-накрая изненадващо обявиха, че ще заделят финансов ресурс за това. Официалното съобщение идва часове преди началото на обявения от местните жители протест и закана, че ще блокират международния път.

Снощи вътрешният министър Румяна Бъчварова в Благоевград бе категорична, че нищо не може да се направи по исканията на хората в Кресна, тъй като това е първокласен път и като такъв там не може да се поставят „легнали полицаи“ за ограничаване на скоростта на профучаващите автомобили.

„Кметът на Кресна е готов за всичко да протестира. Не се учудвам, че пак ще има митинг“, лаконична бе Бъчварова.

Тази сутрин от АПИ обаче обявиха, че ще предприемат редица мерки за повишаване на безопасността на движението по път Е-79 в град Кресна. През миналата година експерти по пътна безопасност направиха одит на участъка от международния път от кръстовището при Крупник до Струмяни. Предвидените мерки ще бъдат изпълнени при подобряване на метеорологичните условия.

По пътната настилка през 200-250 м в началото на населеното място ще бъде поставена маркировка, предупреждаваща шофьорите да намалят скоростта до 50 км/ч. За привличане вниманието на шофьорите преди пешоходните пътеки с напречна шумяща маркировка ще бъде посочено, че е необходимо ограничаване на скоростта до 40 км/ч.

Всички съществуващи пешеходни пътеки в Кресна ще станат тип „зебра“ и ще бъдат премаркирани. За да се привлече вниманието на пешеходците ще се поставят и информационни надписи „Погледни“ с две стрелки. Указателни знаци за пешеходна пътека ще бъдат монтирани и на тротоарите.

Нова пешеходна пътека тип „зебра“ и знаци ще има при ул. „Кресненски пролом“ в гр. Кресна. За повишаване на безопасността при съществуващата пътека на ул. „Македония“ ще се изгради нова повдигната.

Нов тротоар ще бъде направен между железопътния подлез и автобусната спирка в града. Тази препоръка на одиторите трябва да бъде изпълнена от община Кресна.

За улеснение на трафика по първокласния път ще се забрани левия завой от ул. „Македония“ към жп подлеза в Кресна.

Мерките за повишаване безопасността на движение предвиждат и монтирането на стационарни камери за автоматизиран контрол на скоростта на движение в Кресна, Долна Градешница и Струмяни, които са в правомощията на МВР.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене