Съдят мъж за причиняване на смъртта на 11-годишно момче при незаконна сеч край Елешница

Окръжна прокуратура – Благоевград изправя пред съда обвиняемия 36-годишният Г.Б.К. за причиняване на смъртта на 11-годишно момче при незаконна сеч край село Елешница.

В хора на разследването станало ясно, че момчето често помагало в извършваната от Г.К. стопанска дейност, свързана с отглеждането на животни. За тази помощ той му се отплащал с храна и пари.

Във фаталния за момчето 11 август 2013 година, с каруцата на подсъдимия, двамата отишли за дърва в местността „Степанец“ край село Елешница. Обвиняемият, въпреки че нямал издадено позволително за сеч, избрал 22-метров бор с диаметър при основата 28 см, който да отреже. При падането дървото се стоварило върху 11-годишното момче. Обвиняемият успял да извади затиснатото от поваленото дърво момче, вдигнал го на ръце и тръгнал към селото, за да му бъде оказана помощ. Междувременно се обадил и на тел. 112, за да съобщи за произшествието. Тъй като не можел повече да го носи пострадалото момче, той го оставил до пътя и тръгнал сам да търси по-бързо съдействие за спасяване на живота на малчугана. След като стигнали до мястото, където е оставил детето с фелдшера от линейката на ФСМП-Разлог, изпратена след неговия сигнал, и с негов познат от селото, видели, че момчето е починало.

Извършената съдебно-медицинска експертиза е установила тежка комбинирана гръбно – мозъчна, гръдна и коремна травма, причинена от удар и затискане от предмет с голяма маса (падащо голямо дърво). След удара пострадалият е паднал на земята и тялото му е било притиснато между нея и дървото. Засегнати са били предимно тазът, слабинните области, коремът и гръдният кош отляво. Травмата е била несъвместима с живота като водещата причина за смъртта е хеморагично – травматичния шок от остра кръвозагуба. Смъртта на момчето е била неизбежна, въпреки че не е настъпила веднага.

Деянието е извършено при форма на вината – небрежност. Обвиняемият не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но с оглед конкретната обстановка, както и натрупан опит в механизираното поваляне на дървета с моторен трион, е бил длъжен и е могъл да го предвиди, категорични са от прокуратурата.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи заседание по делото.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене