Тръгна водната реформа в Пиринско

В Областната администрация в Благоевград днес бе дадено своеобразно начало на реформата във водния сектор в Пиринско.

Между Асоциацията по ВиК и „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград бе сключен договор, съгласно който на ВиК оператора се възлага стопанисването, поддържането и експлоатацията на ВиК системите и съоръженията, както и предоставянето на ВиК услугите в региона.

Подписването на документа стана факт по време на свикано от областния управител Бисер Михайлов извънредно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК.

На заседанието присъстваха кметове и представители на членуващите в Асоциацията 11 от общо 14 общини в региона, които вече дадоха съгласието си за съвместна работа по проекти и усвояване на средства за развитие на водната инфраструктура.

„Искрено се надявам с подписването на договора да осигурим по-високо качество и ефективност на ВиК услугите, консолидиране на територията, бъдеща възможност за усвояване на средства от фондовете на Европейския съюз, защото те са основен финансов инструмент за обновяване на водните системи“, заяви Бисер Михайлов, който е и председател на Асоциацията по ВиК.

Той допълни, че въпреки трудностите, поредната стъпка по пътя към водната реформа в областта вече е направена.

С подписването на договора ВиК дружеството се ангажира да поддържа съществуващите ВиК системи, които включват 82 водоизточника, 387 км довеждащи водопроводи, 365 км разпределителна водопроводна мрежа, 374 км канализационна мрежа.

Освен това дружеството трябва да изгради нови съоръжения, да направи капиталови инвестиции в размер на 21, 761 млн. лв. и да намали загубите на вода до 35 %.

По време на срещата кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов съобщи, че вчера е провел разговор със заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и е получил уверение, че ще бъде осигурена държавна субсидия в рамките на 400 000 лева за подмяна на компрометирания водопровод, захранващ част от кварталите в Благоевград.

„Проблемите, свързани с водоподаването, които Благоевград имаше в рамките на двадесет дни, ще  продължават да се случват и в други общини. Област Благоевград е дискриминирана заради липсата на консолидация между общините във ВиК сектора. Това не е изискване на държавно ниво, а е изискване на Брюксел. Затова общинските дружества трябва да разберат, че това е политиката, която трябва да бъде следвана“, каза градоначалникът.

В момента Благоевград е една от областите в страната, които не могат да се възползват от европейски средства по програми, поради факта, че в четири от общините водните дружества не са държавна собственост. Три от тях са общински, а едно е смесено дружество.

„Започнахме от нулата, създадохме Асоциация, но и към момента има общински дружества. От тази ситуация ще произтичат много проблеми, защото в рамките на програмния период няма как да се ползват европейски средства. Дори да приемем хипотезата, че общинските дружества ще станат държавни, ние безвъзвратно сме изгубили ценно време. Аргументи като този, че ниската цена е причината за това дружествата да останат общински не „тежат“, защото много бързо тя ще се повиши. Трябва да се създаде механизъм, чрез който целево да бъдат отпускани средства за ВиК сектора“, заяви още Атанас Камбитов.

На извънредното заседание беше представен главният секретар на ВиК Асоциацията Екатерина Динкова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене