Заради заразния нодуларен дерматит: Забраняват пазари и изложби на едри преживни животни в община Гоце Делчев

Във връзка с констатирани огнища на заразен нодуларен дерматит на територията на Серес, Република Гърция, а от няколко дни и в страната, кметът на Гоце Делчев Владимир Москов издаде заповед с цел предотвратяване проникването и разпространението на болестта на територията на общината.

Забранява се продажбата и придвижването на едри преживни животни, които са възприемчиви към заболяването заразен нодуларен дерматит. Движението на дребни преживни животни е разрешено само с наличие на специален пътен лист. С превантивна цел се забранява и провеждането на пазари и изложби на едри преживни животни на територията на община Гоце Делчев.

Мерките са в съответствие със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград Стоян Мавродиев и протокол от заседание на общинската епизоотична комисия по повод констатираните огнища на заболяването в района на Серес.

В заповедта, кметът на общината нарежда на кметовете на населените места да съдействат за преброяване и регистрация на едрите и дребни преживни животни; да следят за заболели такива и незабавно да уведомят официалните ветеринарни лекари.

Освен това официалните ветеринарни лекари трябва да извършват ежедневни клинични прегледи на преживните животни и заедно с органите на МВР да следят за спазването на забраните, както и за нерегламентирани пазари на животни.

В заповедта се посочва също, че с цел профилактика, животновъдите трябва да извършват редовно дезинфекция на помещения, дворове, амуници, инвентар и торища на своите обекти.

Необходимо е също да се извърши инвентаризация на едрите преживни животни и да се актуализират данните, а фермерите ежедневно да следят за състоянието на своите животни и при съмнение за заболяване незабавно да информират ветеринарните лекари.

Контролът по придвижването на преживните животни на територията на общината, ще се осъществява от представители на Областната дирекция по безопасност на храните и МВР.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене