Христос „възкръсва” в Югозапада в зависимост от графика на попа

Няма мераклии да служат на бога, 12 обслужват 86 действащи храма

Недостиг на свещеници, особено по църковните празници, отчитат от Кюстендилска духовна епархия, обхващаща общините Кюстендил, Невестино и Трекляно, съобщи struma.bg. За Великден на един поп ще се паднат по три-четири черкви.

В момента в епархията има само 12 свещеници, а те са прекалено малко, за да обслужват 86 действащи храма, оплакаха се от църковното настоятелство на централния храм в Кюстендил „Свето Успение Богородично”, като допълниха, че по време на предстоящите празници на отчетата в региона се налагало да обикалят по няколко села на ден, за да не останат разочаровани енориашите им, а не всички черкви ще бъдат отворени.

Млади свещеници няма, коментират от църковното настоятелство, като припомнят, че последният ръкоположен свещеник в Кюстендил е настоящият архиерейски наместник Генади Генадиев.

Наред с липсата на свещеници, повечето от храмовете се нуждаят от спешни ремонти, боядисване, както и реставрации, а и от изграждане на нови кубета, каза бившият архиерейски наместник отец Венци Шияков.

Великден идва и за поредна година голяма част от храмовете ще останат без свещеници, защото такива няма. Според отец Павел от цялата епархия най-добре е Благоевградска околия, където съотношението църкви-свещеници е приблизително 2 към 1.

35-те църкви в околията се обслужват от 21 свещеници, но значителна част от отците са в Благоевград, поради което на много места по селата на 1 духовник се падат по 4-5 селски църкви.

Предстои тези попове да си изработят великденския график, според който в едното село ще се отслужи службата на Велики Четвъртък, в другото село храмът ще бъде отворен за службата на Велики Петък, а късметлиите остават в третото село, където храмът ще бъде отворен на самото Възкресение и миряните ще могат да кажат „Христос Воскресе“ в присъствието на истински поп, докато първите два храма ще са заключени на самото Възкресение, обясни отецът.

Без график ще бъде правен само освещаването на жертвените агънца, които вярващите първо носят в църквата, а после слагат във фурната. Тъй като ритуалът не може да бъде правен в тежките за християнския свят петък и събота, когато Христос е разпнат на кръста, агнетата или солта, с която ще се осолят животните, ще бъде освещавана в неделя.

Вариантът е или отецът да се разбере с жителите на селата, които обслужва, да му докарат животните в конкретна църква, или самият той да обиколи за една сутрин всичките храмове.

Общо на територията на Неврокопска епархия, чието седалище е в Гоце Делчев и към него има архиерейски наместничества в Благоевград, Сандански, Разлог и Петрич, има около 100 свещеници. Поне по 1 църква обаче има във всичките села и градове с предимно християнско население, така че в Благоевградско на един поп се падат средно по 6-7 действащи църкви, отделно има и много храмове и параклиси, които са в категорията недействащи. Подобно е съотношението и в другите околии на епархията.

По официални данни на Дирекцията по вероизповеданията в България има около 8000 църкви и манастири и стотици частни нерегистрирани параклиси. Всички те се обгрижват от не повече от 1000 свещеници.

От другата страна на религиозната барикада са 93 католически храма, 1400 джамии, 10 синагоги и около 260 собствени храмове на други вероизповедания като Божията църква, Петдесятната, Конгрешанската, Адвентистката и т. н.

Въпреки че миналата година дирекцията отказа регистрацията на 2 старостилни църкви, защото почти бяха преписали устава на БПЦ, в страната ни има и старостилни храмове и 1 от тях е в Благоевград. Тук собствени църкви имат няколко евангелистки деноминации, муунистите, йеховистите, свой храм ще строят и последователите на Дънов.

Общо в страната към момента има регистрирани 136 религиозни институции и вероятно още толкова фондации, сдружения с идеална цел, школи и нерегламентирано действащи религиозни организации и култове от рода на индуистките “Сахаджа йога”, “Шри Чинмой Център”, “Ошо”, “Сатя Саи Баба”, “Шри Шри Рави Шанкар – Изкуството да живееш”, „Крия йога”, „Махариши Махеш Йоги – Трансцендентална медитация”, будистко-даоската „Фалун Гонг” и др. Всички чужди на християнството религии и култове изобилстват от проповедници и пари, които влизат отвън.

И на тях християнството може да отговори само с празните за Великден храмове и нищожен брой свещеници, които официално на месец получават минималната за страната заплата от 460 лв. /БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене