МВР въвежда правила как се действа при среща с емигранти край границата

МВР въвежда допълнителни правила как да се действа при среща с емигранти край границата.

„В момента даваме указания на местните власти и кметовете“, обяви пред Нова телевизия министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Повод са т. нар. граждански арести, при които младежи арестуваха емигранти край турската граница. Един от тях, който пусна клип с вързаните със „свински опашки“ емигранти, е арестуван.

Бъчварова заяви, че в никакъв случай не иска гражданите да бъдат обезкуражени да помагат на Гранична полиция. При среща с емигранти хората трябва веднага да подадат сигнал до инистутициите, а не сами да започват задържане на емигрантите, защото това може да представлява опасност за самите тях, ако преминалите границата са въоръжени.

Министърът призова да се даде повече доверие на Гранична полиция, за да може тя да си свърши работата.

Бъчварова каза, че задържане се допуска само когато става въпрос за установено престъпление.

Тя подчерта, че МВР работи с доброволци – „те ни помагат много при пожари и пр. не можем да отхвърлим тази възможност, но тя трябва да е регламентирана“.

Министърът също така каза, че думите на премиера Бойко Борисов, който благодари на гражданските отряди и каза, че всяка помощ към държавата е добре дошла, е „твърдение по принцип, което е правилно, а помощта от гражданите е съществена за нашата работа, но тя трябва да е според закона“.

„Нямаме разногласие по темата с премиера Бойко Борисов“, категорична бе министър Бъчварова.

Помолена да коментира хората, които изявяват готовност да сформират граждански отряди, тя призова„всеки, който иска да подпомогне гранична полиция, се свърже с нас и да видим как ще стане“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене