Сподели … Рупите

Рупите е защитена местност, която е разположена на около 10 км от Петрич и на 2 км от село Рупите, в източното подножие на изгасналия вулкан Кожух планина (281 м).

Местността Рупите е известна с лечебните си минерални извори с температура 74°C и с дебит до 35 л/сек. Тук минава Via Aristotelis – един от двата основни миграционни пътя на птиците през територията на страната. По южните склонове и в подножието на вулканичното възвишение Кожух се намират останките от античен град, съществувал в периода от ІV век пр.Хр. до VІ век сл.Хр. Според изследователите това е главният град на тракийското племе синти – Хераклея Синтика, разказва официалният туристически портал на България.

360-градусовата панорама, изготвена от проекта „Сподели България“ представя най-популярната забележителност на местността – храм-паметника „Св. Петка Българска“, построен през 1994 г. и дома на пророчицата Ванга – Вангелия Гущерова (1911 – 1996 г.) Църквата е построена със средства, предоставени от Ванга, а автор на стенописите е Светлин Русев.

Проектът Share Bulgaria (Сподели България) подготвя национална база данни с висококачествено визуално съдържание за свободно споделяне (фотографии, панорамни 360° турове, видео клипове, кампании и игри), чрез които представя културно-историческите и природни съкровища на страната в интерактивна среда. Инициаторите от „Интерактивна България“ призовават всеки желаещ да сподели своите открития от България, попаднали в кадър.

Всеки петък в рубриката „На път“ на „Дневник“ предлагаме виртуална разходка из някоя от многобройните забележителности на страната. Вече сме представили панорами на остров Персин, Синеморец, Слънчевата градина на Вършец, каньона на Русенски Лом и още десетки обекти от различни краища на страната.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене