Студентска залесителна акция край Благоевград

Залесителната акция се проведе тази сутрин край язовир „Стойковци” Десетки фиданки залесиха днес край Благоевград служители на горите и студенти по повод седмицата на гората.

Съвместната инициатива на Югозападно държавно предприятие, Териториално поделение „Държавно горско стопанство-Благоевград” и Югозападния университет „Неофит Рилски” бе под мотото „Подобри гората”, предаде Бгнес. Залесителната акция се проведе тази сутрин край язовир „Стойковци”, студентите от Природо-математическия факултет засадиха десетки фиданки от видове черен бор, едролистна и сребро листна липа, червен дъб и шестил.

За целта с моторен свредел по склона зад язовира бяха пробити дупки, в които студентите, след като им бе показано от служителите на горите, залесиха малките фиданки. „Залесяването бе извършено на място, където предишните такива не са били успешни заради глинесто-песъчливата и камениста почва, използват се направените тогава тераси, помагаме се с моторен свредел”, обясни заместник-директорът на ЮЗДП Антоанета Дивилска.

Тя се надява тазгодишното мото „Подобри гората” да накара гражданите да сигнализират за нарушения, да се информират за действията на лесовъдите в гората и как да я опазват. „Ние не само сечем, но и залесяваме, призоваваме гражданите да се включват активно в помощ на служителите на горите”, каза Дивилска.

„Тук на място искаме да покажем на бъдещите еколози как се създава една гора, колко трудно и с какво постоянство трябва да се работи за тази цел, да се пази тя от пожари и други посегателства”, така обясни съвместната инициатива със студентите Калин Зашев, директор на ТП ДГС-Благоевград.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене