Ултрамаратонец бяга 150 км в Пирин планина в търсене на рекорд

Известният ни ултрамаратонец Краси Георгиев започна опита си да измине 150 км с тичане в Пирин планина в полунощ на 22 срещу 23 септември
Той стартира от град Банско, а целта му е да пробяга разстоянието за по-малко от 50 часа.

Българинът с панагюрски корени е един от участниците в първото издание на състезанието „Пирин Ултра“. Живеещият в Уайоминг, САЩ нашенец до момента е завършил над 60 маратона (42 км) и 30 ултрамаратона (над 100 км). Участвал е в състезания по бягане на ултрадълги разстояния на места от Арктика до Камбоджа. Имал е късмета да е сред малкото хора, завършили легендарния Marathon Des Sable (240 км бягане из мароканската пустиня) и ултрамаратона Brazil 135+ (257 км в джунглата), както и да тича заедно с будистки монаси в Азия и масайски племена в Източна Африка.

Георгиев е в родината си след някои от най-тежките състезания по бягане в света, Това ще е първото му състезание в страната ни. Той и още 22 бегачи ще се опитат да преминат през планинското трасе в Пирин с дължина 150 км, при това за възможно най-кратко време. Маршрутът прекосява някои от най-емблематичните места в планината.“Трасето изглежда главозамайващо. Нямам търпение да стартирам. Пирин е планина, която винаги ме е привличала с грубата си красота. Състезанието, което предстои в нея, ще ми даде възможност да я опозная. Интересно е, че „Пирин Ултра“ започва през нощта. Има някакво спокойствие в това да тичаш заобиколен от тишината на нощта, навлизайки дълбоко в транса на бягането и изчиствайки главата си от мисли“, споделя маратонецът.

Краси започва да тича на 30-годишна възраст, когато е пушач с наднормено тегло и изключително нездравословен начин на живот. Въпреки това, той бързо открива, че иска да се занимава с този спорт. „Обичам чувството да бъда свободен, да нахлузя маратонките и да изчезна, след като изляза от входната врата“, казва той. Започвайки с разходки в парка, той постепенно се увлича по тичането и увеличава дистанциите. Така достига до състезанията с ултрадълги дисциплини, които много малко хора в света са успявали да завършат. „За мен ултрамаратоните не са просто тичане, те са метафизично изпитание, в което тялото и духът се променят. Прекрачват се граници, до които иначе няма как дори да достигнеш, а в същото време опознаваш себе си”, разкрива Георгиев, който е консултант по хранене на спортисти и отбори.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене