Откриха юбилейният международен фестивал за класическа китара „Акад. Марин Големинов“

Официално бе открит Двадесетият международен фестивал за класическа китара „Акад. Марин Големинов“ в Кюстендил. Над 800 участници и около 1200 гости от ще се включат във фестивалните дни до 9 април. В програмата са предвидени множество лекции, беседи и концерти на гостите от страната и чужбина. Тази година заявки за участие са подали китаристи от България, Сърбия, Македония, Украйна, Китай, Косово, Унгария, Турция и др. Международното жури е от 28 души, едни от най-утвърдените имена в България и чужбина, като проф. Панайот Панайотов, проф. Петър Льондев, Шандор Мещер – Унгария, Урош Дойчинович – Сърбия и др. Член на журито ще бъде и внучката на акад. Марин Големинов- Лили Големинова.


Музикалният форум започна с традиционното дефиле в централната градска част, с участието на Градски духов оркестър, Мажоретен състав от гр. Пловдив, организатори, гости и участници в конкурса.
„Китарата е инструмент, който има магическа сила да запленява хората. Интересът към конкурса е много голям, което нас като организатори ни радва. Надявам се Кюстендил да е една китарна столица на България през тези дни, а може би и на Балканите. Създадохме едно голямо китарно семейство“, заяви директорът на фестивала Иван Андонов.


„Радвам се, че съм отново съм част от журито на този фестивал. Той се доказа през годините. Конкурсът нямаше да го има без този амбициозен екип на читалище Братство, не трябва да забравяме и кюстендилската общественост разбира се, която също помага, за да го има. Този фестивал започна скромно своето съществуване. През годините много неща се промениха. Журито стана по- взискателно и участниците се увеличиха значително. Този фестивал има бъдеще“, каза председателят на журито Панайот Панайотов.


Любопитното е, че тази година ще има „Сцена на трубадура“, като маестро Огнян Вълев от Гоце Делчев ще свири на пешеходната алея на Кюстендил, на 7-8 април, от 12.00 до 15.00 ч.
Конкурсните дни от 7 до 9 април ще протекат в залите на читалище „Братство 1869″.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене