Георги Календерски от благоевградският кв. Струмско пълномощник на 8 офшорки на сем. Баневи

34-годишният Георги Олегов Календерски от Благоевград научи от наш репортер, че е бил пълномощник на 8 офшорни фирми, свързани с Евгения и Николай Баневи, за които вчера писа “24 часа”.

Вчера “24 часа“ разказа за фирми, свързани със семейство Евгения и Николай Баневи, които излизат в “Документите от Панама”

Въпреки че презимето и фамилията му съвпадат с тези на активистката на “България без цензура” и майка на детето на Николай Бареков – Мария Олегова Календерска, която също е от Благоевград, двамата нямат роднинска връзка. Става дума за случайно съвпадение на имена.

В международното журналистическо разследване “Документите от Панама” името на Календерски излезе като пълномощник от декември 2010 до октомври 2011 г. на фирми, регистрирани на Сейшелите и в Панама.

Блокът в Благоевград, чийто адрес е вписан в документите на офшорните фирми, свързани със семейство Баневи. СНИМКА: АВТОРЪТ

“От вас научавам за това нещо. Иначе следя какво излиза около тази история с “Панамагейт“, но съм учуден, че и аз съм вътре. Ако има някакви пари или имоти, които трябва да се вземат или да отида да си ги нагледам, кажете ми, за да зная как и къде да си ги търся. Ако съм все още представител, може да се възползвам от възможността да посетя някое от тези интересни места”, пошегува се Календерски.

Вече насериозно той обясни, че е

работил при

Николай Банев

от 2009 до 2012 г.

Започнал от най-ниското стъпало като охранител на имоти на семейството и техните фирми в столицата и по Черноморието. Отговарял за защита на фирмените интереси и фирмената сигурност. Бил в много добри отношения със сем. Баневи след напускането на работата при тях. Напуснал, защото искал да се прибере в родния Благоевград, а и защото заради работата на охранител имал малко време за личен живот.

“Освен трудовия договор не съм подписвал никакви документи. От вас разбирам, че е посочен и постоянният ми адрес в кв. Струмско в Благоевград. Живея на друго място, но там се водя по лична карта. Ходя от време на време в жилището си, но не съм разбрал и да са получавани някакви служебни писма на този адрес”, допълни Календерски.

Никога работодателите му не са му казвали, че е станал пълномощник на фирми.

За останалите няколко души, които също в определени периоди са били пълномощници на офшорките, казва, че са служители на фирмите на Баневи, имало и роднина на семейството.

Проверявал е в нашите регистри дали случайно на негово име не се води някаква фирма, но такава нямало. “За да проверя пък за регистрация в чужбина, процедурата е много сложна и почти невъзможно да стане”, допълни Календерски.

“24 часа“ разказа за фирми, свързани със семейство Евгения и Николай Баневи, които излизат в “Документите от Панама”

 

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене