Ст. Чиликов натовари камион с уреди и мерудии, взе най-добрия си готвач Ал. Андонов от Благоевград и замина за Малта да прави бански ресторант

Собствникът на 2 заведения в Банско Стоян Чиликов натовари един камион с електрически уреди, риган и джоджен и замина за екзотичната островна държава Малта, където отваря първия български ресторант. Заедно с машинките за мелене на месо, мелнички за кафе и всякакви други екстри той командирова и почти целия персонал, за да покажат на малтийците що е то банска кухня.

На 19 май заведението в гр. Слима, който е на 5 км от столицата Ла Валета, трябва да отвори врати с меню, копирано едно към едно от банските, с които цяла зима ресторантьорът изхранваше скиорите. За пръв път тогава малтийци и техните гости ще опитат агнешко чеверме, печено в двора на заведението, банска капама с кървавица и чекане, специалитетът Банска софра, френски сладолед с благоевградско нововъдение и куп други вкусотии, каквито не са и подозирали, че съществуват. Очаква ги и голяма изненада – тяхна риба, пълнена с резенчета грейпфрут и лимон, която няма нищо общо с тази, която до момента са яли в островната си държава.

Моторът на цялото кулинарно изкушение, което ги очаква след месец и нещо, е благоевградчанинът Александър Андонов. Той е един от тримата готвачи, командировани от Банско в Малта. В момента Сашо кара последните си дни на родна територия, които е посветил на довършване на камината на вилата си в с. Виногради и подновяване на гардероба за новата месторабота.

За бельото и дрехите целият персонал е получил указания, че на острова е препоръчително всичко да им е от памук и поне в 4 комплекта за смяна на ден. В свободното време има и учебна част – преди да отворят ресторанта, Сашо и колегите му ще бъдат препитани от малтийските власти и по системата за безопасност на храните ХАСЕП, в която трябва да се знаят точно при каква температура, влажност на въздуха и пр. могат да се съхраняват продуктите, които влизат в една кухня – от месото до последната тревичка, ползвана за подправка.

Има всъщност и още стотина неотложни ангажименти – като резервация на билети за пътуването до Малта, изваждане на нови международни паспорти и подновяване на шофьорските книжки, включване на мобилните телефони към новия изгоден роуминг, който след 30 април става 2 ст. на минута, и т.н. За Сашо има още един – основен и най-приятен ангажимент: да помогне на любимата внучка да му направи за из път курабийки-борчета, за да не гладува дядо й, докато е далеч от нея.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене