Хората с ипотечна вноска около 1000 лева да се готвят за голям удар, предупреди Хампарцумян

Новите кредити започват да поскъпват, но в рамките на следващите месеци ще видим едноцифрени лихви, заяви банкерът

„Сметката на финансовия министър Асен Василев е проект за следващите 6 месеца до края на годината, един реалистичен бюджет, защото българският бюджет е доста генеричен, което е хубаво, защото позволява гъвкавост. Половин година остана, няма много, бюджетите представляват проекция на миналото представяне на икономиката върху следващия период.

Не е сложно да се направи и ако някои от предположенията не се установят, има буфери“, обясни председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян.

По думите му е важно как ще се представи българската икономика и колко ще порасне.

Балансираните бюджети са целта, а не дефицитните. Един от критериите е влизането ни в Еврозоната, затова сме се фокусирали върху тези 3% дефицит. Ако тръгне, ще върви.

Имаме този прословут план за развитие, всички тези неща, които ще инжектират допълнителни средства. Трябва да се заложат реалистични цели, но ако имаме по-амбициозни цели, не е крайност„, каза Хампарцумян пред Bulgaria ON AIR.

Запитан дали има риск за енергетиката, председателят на БФБЛ отговори, че в енергетиката има „корупционен потенциал“.

Би трябвало сметките да са по-коректни, да се развива по-устойчиво. Като махнем този комичен план за 30+ години, който служебното правителство се опита да прокара, не съм виждал сериозна работа, която да мери консенсус между основните политически играчи как ще се развива енергетиката на България.

Говорим за законна неефективност, не крадат в смисъла на Наказателния кодекс, но вграждат вътре неефективни процеси, които позволяват някой, който е доставчик на стоки и услуги да забогатява неимоверно.

Къде е границата между търговската печалба и кражбата, никой не може да го каже. Тези, които крадат, не крадат, защото те пишат правилата по начина, по който тези пари се взимат“, допълни още Хампарцумян.

Според него в енергетиката „парченцата на планиране“ трябва да са 10-15 години. „Просто да се опитаме да погледнем отвън краткосрочните кръпки, на които сме свидетели през последните години“, смята той.

Относно темата за избор на нов шеф на БНБ, Хампарцумян коментира, че трудно би се намерил някой, който да е „достатъчно конкурентен на профила на Димитър Радев“.

„Той има много впечатляваща биография. Ще бъде трудно да се извади нещо срещу него.

Виждам имена на хора, които се въртят, хора, които имат своите качества, достойнства, биографии, но не са съпоставими“, подчерта председателят на БФБЛ.

По негови думи в рамките на следващите месеци ще видим едноцифрени лихви. „Виждате, че ЕЦБ внимателно повишава лихвите, виждате новите кредити започват да поскъпват.

Ще се усети, защото някой, който е плащал 1000 лв. ипотека, а сега 1200 лева, ще го усети„, каза Хампарцумян.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене