Георги Батев: Ключът към развитието на малките общини са европейските програми

Трябва да бъдем активни в тази насока – разковничето е в екипната работа. Заедно можем повече!

Здравейте, Г-н Батев, разкажете малко повече за организираната от Вас информационна среща в Интерхотел Сандански, относно безвъзмездната финансова помощ за малки и средни предприятия директно от Брюксел.

– Здравейте. Изначалната идея на самото мероприятие възникна при един мой разговор с г-н Георги Киряков, който е представител на Обединените Бизнес клубове. Той ми сподели за възможността, която Европейската комисия предоставя на всяко едно микро, малко или средно предприятие да получи БЕЗВЪЗМЕЗДНА ПОМОЩ директно от Брюксел в размер до 2.5 МИЛИОНА ЕВРО на проект, чрез специалния инструмент за малки и средни предприятия на програма „Хоризонт 2020”. Сметнах за нужно да подема някаква инициатива, чрез която Бизнесът в Сандански да се запознае детайлно с тази възможност и да получи по-конкретна информация за самите европейски програми и фондове и как се кандидатства за такова безвъзмездно финансиране.

Смятате ли, че ключът към развитието на малките общини са именно европейските програми и тяхното реализиране?

– Сигурен съм в това свое твърдение, тъй като е ясно, че в България отдавна няма нормално функционираща икономика. Община Сандански е ключов регион, и би могла да се възползва от една такава възможност за усвояване на европейски средства. В Сандански преобладават малките и средни предприятия, има доста земеделски производители, както и представители на животновъдния сектор, които търсят начин за развитие на своя основен поминък.

Дайте малко повече информация относно това кога, къде и как ще се проведе информационната среща?

– За всички, които желаят да получат по-конкретна информация за самите европейски програми и фондове и как да кандидатстват за такова безвъзмездно финансиране, нека заповядат на специално организираната за тази цел Информационна среща: “Европейски фондове и програми за периода 2016 – 2017 г. Планът Юнкер и новите банкови условия и финансови инструменти”, която ще се проведе на 5 април 2016 година от 15:00 часа в Интерхотел „Сандански”, зала „Червен салон”. Специален акцент ще бъде поставен върху възможностите за подкрепа развитието на ТУРИЗЪМ, ЗЕМЕДЕЛИЕ, ИНДУСТРИЯ и ОБЩИНИ в България.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене