Не се знае каква ще е цената на F-16 т САЩ, но България може да плаща на траншове, увери американският посланик

Преговорите между Съединените щати и кабинета „Петков” пo сделката за изтребителите F-16 продължават и цена за тях не е определяна, заяви по NOVA посланикът на Вашингтон у нас Херо Мустафа.

„Не знам каква ще бъде крайната цена, защото не съм военен експерт. Но отново ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България в момента, не са оперативно съвместими с НАТО. Трябва да се модернизирате, нали така? Това е ваше собствено решение. И всеки самолет, който щяхте да изберете, всеки усъвършенстван модел самолет, отнема много време да бъде произведен”, заяви дипломатът и отрече процедурата да има връзка със случващото се в Украйна. Но подчерта, че още от миналото лято България е в категорията „надежден платец”. „Тя може да се ползва от това право едва една година след поръчката за първите изтребители F-16. Сега България вече има право да плаща на траншове”, допълни Мустафа.

Според нея България е поела по правилен път към енергийна диверсификация. „България предприема стъпки към диверсификация и наистина с радост отбелязвам, че вярвам, че тази година най-накрая ще бъде завършена газовата връзка Гърция-България. Това означава, че ще можете да получавате цялото количество газ от Азербайджан”, каза още посланикът на САЩ у нас.

Във връзка с изпращането на военна помощ в Украйна Херо Мустафа заяви, че това е суверенно решение. „Америка няма да оказва натиск. Ние никога не сме оказвали натиск. И искам да заявя това много ясно, че никога не сме искали от България да изпрати изтребители МиГ. Никога не сме искали от България да изпрати ракетни комплекси C-300”, подчерта дипломатът.

Припомняме, че има закъснение на доставките на първите осем изтребителя F-16 Block 70. Според президента Радев това поставя на риск България да загуби въздушен суверенитет, да загуби възможността сама да охранява въздушното си пространство, което е и въздушно пространство на НАТО.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене