Уникална църква, строена през 1844 г., се руши в село Тешово

Църквата „Свети Димитър”, която е национален паметник на културата, в хаджидимовското село Тешово се руши. Един от най-величествените възрожденски храмове в Неврокопска епархия представлява забележителен ансамбъл от трикорабен православен храм, кула-камбанария с часовников механизъм, параклис-костница и килийно училище. Изключително ценни са стенописите и иконите, създадени от Димитър Молеров от Банската иконописна школа, както и дърворезбата.

„Църквата е нашата гордост, построена е през 1844 г. Но е в окаяно положение. Покривът тече, влагата и мухълът съсипват стенописите и дърворезбите. От спешен ремонт се нуждае и кулата-камбанария с часовника, който обаче работи безотказно. Гредите, които държат камбаните, не са сменяни още от времето на строежа”, разкри кметът на Тешово Иван Крушовски.

Намерението на местното население и на Неврокопска митрополия е да съхранят за поколенията този паметник на културата и емблема на българщината в региона. Затова лично митрополитът Серафим се е заел с изготвянето на проект, с който да се кандидатства за европейски средства по новия програмен период. Необходими са стотици хиляди левове. „Тук идваха архитекти, за да огледат и да помогнат за проекта. Уверението е, че през месец април ще го внесем за одобрение. Ще е грях да позволим да се разруши тази уникална църква”, категоричен е кметският управник.

Вътрешното пространство на църквата е разделено на три кораба от два реда колони с дъговидни арки, приличащи на римски дворцови арки, сводовете са украсени с различни мотиви. На западната, южната и северната стени се издига втори етаж (галерия) — женското отделение, замрежено от вътрешната страна с дървени решетки. Това е направено, за да се скрият жените от похотливите погледи на мъжете, обяснява кметът на Тешово.
ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене