Кирил Котев пред Сандански вести: Ще борим вандалите с камери!

Обсъждаме въвеждането на „Синя зона“

Тома ХАРИЗАНОВ

34-годишният Кирил Ко­тев e политикът, който успя да прекъсне 12-годишното управление на Андон Тотев като кмет на Сандански. С неговото име мнозина жи­тели на града свързват на­деждите си за възраждането

на града, като един от най-го­лемите СПА курорти у нас и на Балканите. По професия Котев е икономист. Роден е на 15 януари 1981 г. в Сандан­ски. Женен, има две деца.

– Г-н Котев, проблемът със събираемостта на вземания­та се оказа сериозен за много общини у нас. Каква е ситуа­цията във вашата община?

– Такава, че никак не ни ус­покоява. Преди броени дни ръководството на община Сандански призова гражда­ните, които имат просрочени задължения, да се издължат в най-скоро време на общин­ската хазна. Кметството има да събира забавени налози в размер на 3 224 058 лева от стотици физически и юриди­чески лица. Повишаването на събираемостта на данъ­ците и таксите е приоритет в работата ми, в момента тече кампания за събирането им. Предприемаме всички зако­нови мерки за това, включи­телно и чрез частен съдебен изпълнител, след като няма друга възможност.

– Защо обаче се стигна до­тук?

– Причините не са една и две. Не трябва да забравя­ме, че след 2008 година дой­де трудно време, финансова криза. Това няма как да не се отрази на гражданите и фирмите. Но пък не означа­ва, че не бива да плащаш задълженията си. Не ис­кам да вменявам вина на предишното общинско ръководство, но е явно, че то е подценило цялата тази ситуация. Факт е, че не е направено достатъчно, за да се съберат всички тези пари, което ще облекчи мно­го дейността на общината и ще помогне да инвестираме за превръщането на града в по-добро и красиво място за живеене.

– Ще успеете ли да увели­чите събираемостта с мерки­те, които предприехте?

– Работи в тази посока и по­лагаме всички усилия. Пър­вите резултати са обнадеж­даващи. Но все още сме направили малка крачка, тъй като не се събират лесно над 3 милиона лева. Целта ни не е да притискаме гражда­ните и фирмите, да ги атакуваме с частни съдия изпълнители. Най-напред чрез ме­диите ги уведомихме за нашата кампания. Изпратихме на всички длъжници писма. За­щото се оказа, че някои от тях дори не са подо­зирали, че имат дългове към общината по една или друга причина.

– За какви дългове става въпрос?

– Най-различни налози – да­нъци за сгради и за моторни превозни средства, такса битови отпадъци. Има непла­тени дългове за недвижими имоти, чиито собственици не живеят в града, а са в други краища на страната или в чужбина. Те могат да плащат по банков път, скоро ще оси­гурим възможност да го пра­вят и онлайн. Правим всич­ки необходими неща, за да може по-лесно да се по­криват задълженията към общината.

– Дълго време ли са трупа­ни повечето от тези задъл­жения?

– Това също е проблем. Ня­кои дългове вече няма как да съберем, тъй като е минал давностният 5-годишен срок. Към 31 декември миналата година поради тази причина загубихме 200 000 лева. И не можем да направим нищо, за да променим този факт. Затова сега се стремим да съберем останалите дългове. Мотивацията на задължените лица и дружества да си пла­тят налозите трябва да е, че с тези пари ще помогнем за благоустрояването на общи­ната.

– Друг проблем е трафикът на автомобили и липсата на достатъчно паркоместа. Ще го решите ли?

– Искаме да се сложи край на задръстванията и на не­възможността да се паркира в града. С тази цел община Сандански ще инвестира 350 000 лева. Възложил съм на специална комисия от об­щински експерти и служители на сектор „Пътна полиция” да се намерят най-до­брите варианти за нормализиране на трафика по улиците на града и предпри­емане на конкрет­ни мерки за парки­ране. По­ложението е особено тежко по време на празници и в почив­ните дни, както за местните жители, така и за гръцките автобуси и ту­ристи. Не е тайна, че рейсо­вете от южната ни съседка често „запушват” важни път­ни артерии. Предложението на експертите, с което съм съгласен, е да се намали широчината на тротоарите в участъците, където това е възможно. В някои райони те са широки над 9 метра, спокойно можем да „отре­жем” 4 метра и да ги стесним. По този начин ще осигурим „джобове” за паркиране на автомобили. В същото време няма да са ощетени и пеше­ходците, който ще могат да се движат нормално по тро­тоар с широчина 4-5 метра. Общината ще наеме външен експерти, който да намери решение за по-добрата ор­ганизация на движение в конфликтните точки в града. Има предложение за изграж­дане на кръгови кръстовища поне на пет места, двупосоч­ни улици да станат еднопос­очни. Целта е да се облекчи трафикът в централната градска част. Ще се проверят колите, които са извън дви­жение и без регистрационни номера, за да се премахнат от улиците. На по-късен етап ще се обсъди и идеята за въ­веждане на платено паркира­не – „Синя зона”.

– В момента озеленявате града, ще опазите ли расте­нията от вандали?

– Рушенето на общинско имущество е проблем във всяка община. Работим съв­местно с полицията, обмисля­ме поставянето на видеока­мери на определени места, за да ограничим посегателства­та. Наши служители от звено „Озеленяване” засаждат пал­ми, евкалипт, лимонови ки­париси, магнолия, екзотични храсти – това са само част от 45-те вида екзотични дръвче­та и растения, които община Сандански засажда за на­стъпването на пролетта. Гра­дът ни се посещава от много туристи заради уникалния и здравословен климат. Затова сме длъжни да ги посрещнем с красив и зелен град.

www.sandanskivesti.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене