Разследването на Топ Преса продължава: Благоевградският „олигарх“ Николай Галчев изпра парите на Брендо под носа на държавата?!

Разследване Кирил ГОСПОДИНОВ
Над 20 млн. лева печалби от легален бизнес е изкарал Евелин Банев-Брендо, показва проверка в края на 2015 г. Огромната сума се е натрупала в строителни фирми, сочени за част от обръча на „кокаиновия крал“. По документи дружествата се притежавали от офшорка, чиито действителни собственици са неизвестни. Хора от подземния свят и криминалисти са категорични, че босът в сянка е Брендо. Офшорката и българските й поделения от години са част от мащабна схема за пране на изкараните от дрога милиони на Банев. Преди няколко години аферата бе подхваната от прокуратурата, но резултати и до днес не са обявени.
Това от своя страна позволи на фирмите да инвестират десетки милиони евро с неясен произход в строителство на множество затворени комплекси в София и по морето зад които не кой да е има маститият благоевградски строител който удобно фалира и после отново възкръсна Николай Галчев. За да не бият на очи, инвестициите са разпределени на няколко фирми. Една от тях – „Евро Палас“, за отрицателно време успя да реализира цели два проекта. Жилищния комплекс Crystal Bell до „Бизнес парк София“ е с над 22 000 кв.м застроена площ. В него има 34 редови еднофамилни къщи и 3 сгради с по 20 жилища, СПА център, закрит басейн и параклис. Отделно от това „Евро Палас“ вдигна и две луксозни сгради в столичния квартал Драгалевци.
„Евро палас“ заедно с бизнесмена Николай Галчев са партньори в строителството на огромен жилищен комплекс край София – „Резиденция Ботаника“. През лятото на 2012 г., след ареста на Брендо обаче работата спира и стотици собственици, които са купили апартаменти на зелено, са заплашени да останат без тях.
„Явно парите от наркотрафика са изпирани в строителството с помощта на този бизнесмен. Интересно как два-три месеца след ареста на Банев работата спря“, оплаква се един от хората, които чакат жилището му в огромния комплекс да бъде завършено.
„Резиденция Ботаника“ е замислен като затворен комплекс в полите на Витоша. Работата по него започва през 2008 година. Тогава Брендо е подсъдим за пране на пари, но е на свобода, а фирми на Галчев печелят тлъсти обществени поръчки от правителството.
Фирмата, която строи комплекса, е „Билдинг груп Кънстракшън“. Създадена е през 2005 г. от „Евро палас“, която държи 60 процента от капитала. По това време „Евро палас“ е собственост на Евелин Банев – Брендо.
Справка в софийския градски съд показва, че през 2006 година Брендо и съдружникът му Петър Колчев прехвърлят акциите си на офшорката „Ричмънд венчърс холдинг“, която според запознати са създали, за да се изгубят дирите на паричните потоци, които ще финансират строежите на България и най-вече – какъв е произходът на парите.
След тези операции започва и стартът на проекта, с който общата фирма на Брендо и Галчев строи „Резиденция Ботаника“. Работата там замира след 2011 година заради кризата в строителството, разказват запознати с аферата. Предполага се, че парите от наркотрафика, печелени от Брендо, са инвестирани усилено в строителство и затова витаят тайни около задържането му и отношенията му с тогавашната власт.
След ареста на кокаиновия крал през лятото на миналата година бизнесът пропада, фирмата „Евро палас“, зад която стои Брендо, е запорирана от банката, която е отпуснала кредита, финансовите отношения по сделката още не са изчистени и няма изгледи това да се случи скоро.
Бизнес сътрудничеството между Николай Галчев и фирмата на Брендо не се изчерпва само със стопирания проект „Резиденция Ботаника“.
Фирмата на кокаиновия крал е инвеститор в бизнес сграда на бул. „България“, където строител е „Галчев груп“.
„Не е случайно, че хора от Благоевград, откъдето е Галчев, бяха арестувани в аферата „Кокаинови крале“. Връзките на Брендо са много силни и са оплетени с финансови отношения. Затова има страх той да не проговори.“, казва адвокат от благоевградския край, който преди няколко години е бил в съдебната система.
Впечатляващи по мащаб инвестиции направиха и други две от фирмите на Брендо – „Билдконфорт“ и „Евротренд“. Без преди това да са развивали дейност, те набързо вдигнаха няколко жилищни комплекса в замяна на куфари с милиони евро.
След завършването на строителството започва и продажбата на жилищата. Сред щастливите новодомци са и известни магистрати, имащи отношение към делата на Брендо, обясняват запознати. Потулването на разследването за пране на пари от своя страна позволява всички приходи от сделките да бъдат отчетени безпроблемно пред данъчните, с което милионите от трафик на дрога на практика се изпират напълно легално. Така по сметките на фирмите се натрупват над 20 млн. лева, показват документите за дейността им.
Евелин Банев-Брендо нашумя и покрай строителния бизнес на Иван Драшков-младши, син на бившия зам.-шеф на ДАНС Иван Драшков.
Един от жилищните комплекси в София, които се строят от свързани с кокаиновия крал фирми, е изпълнен от фирмата на Драшков-младши, а народният представител Яне Янев разпространи информация през 2008 година, че Драшков-старши и Брендо водили многократно разговори по телефона.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене