Шефката на Руския клуб Виктория Богданска пред Топ Преса: Празникът „Масленица” тръгна от Благоевград, сега се празнува в цял свят

Председателката на Руския културно-информационен клуб в Благоевград, Виктория Богданска прие поканата ни за интервю минути след празненството „Масленица”. До нея е и съпругът ѝ Огнян Богдански. Те бяха домакини на събитието, което се проведе в ресторанта на Терминал „Богдански“.

BogdanskaГ-жо Богданска представете се на нашите читатели…
– Казвам се Виктория Богданска, в България живея от 1989 година. Дойдох тук от Санкт Петербург. В института се запознахме с моят съпруг, Огнян. От тогава целият ми съзнателен живот минава тук в Благоевград.

Вие сте председателка на Руския клуб в Благоевград, разкажете ни как бе създаден той?
– Клубът е създаден през 1997 година, той е официално регистриран в съда. Има много неща с които се гордее нашата организация. Първото нещо е, че клуба е създаден по зов на душата, а не под натиска на посолство, консулство или някакви други организации. Ние го направихме осъзнато и само по наше желание. Стартирахме с много мъки. В тези времена също имаше много негативи срещу Русия. Регистрацията стана много трудно, но го направихме. От тогава е факт. Като руска диаспора ние сме доста голяма защото до ’90 те години тук идваха много рускини, които се омъжваха за българи. А имаше и такива мъже, които учеха в Русия и от там си докарваха руски жени… Горе долу до тогава беше така, след това тази линия прекъсна. След това започнаха от АУБ от руско потекло граждани оставаха тук в Благоевград. Ние сме от последния масов поток.

Огнян Богдански: Сега се наблюдава една друга тенденция, идват много руски семейства да живеят тук, заради климата, заради начина на живот. Има много пенсионери, които идват и остават тук. Има и много богати бизнесмени, които идват тук да карат ски. Купуват си жилища в Банско, други се ориентират по Черноморието, има много в Поморие. Така те сезонно си идват в България на почивки. Половината от гостите на „Масленица” бяха такива. Сега с модерните технологии могат да си управляват бизнеса от където искат.

Един въпрос и към двама ви: Рускините ли харесват българските мъже или българските мъже, харесват рускини 🙂 ?

Огнян Богдански: – Не знам, ние сме малко с манталитета на грузинците и харесваме рускините. А пък рускините обичат по- горещите мъже…

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене