Приключи вторият етап от теренните проучвания по проекта Life Birds, отчетите говорят, че Димитър Попов от Гоце Делчев е бил най- активен и с най- много установени жертви на птици

Въпрос :Г-н Попов ,  разкажете за  направените от Вас проучвания  по проекта Life Birds в който участвахте с теренни проучвания .

 

Отговор ! Да . Вторият етап от теренните проучвания по проекта Life Birds приключи в края на месец ноември 2019 г.

Това бе една от най-ключовите дейности в проекта, чието пълно наименование е „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ – LIFE16 NAT/BG/000612.

 

Наистина аз,в качествто ми на председател на клона на БДЗП в Гоце Делчев ,бях  поканен да участвам като полеви експерт в периода април-ноември.

През този изминал сезон проучванията бяха съсредоточени в няколко Натура 2000 зони, които са част от проекта – „Понор“ BG0002005, „Раяновци BG0002001“, „Места“ BG0002076, „Славянка“ BG0002078 и „Кресна“ BG0002003.

 

Общият брой на установените жертви през 2019 г. е 47 индивида от 18 вида птици, като 28 са жертвите установени от мен в проучваните зони от Натура 2000 – „Места“ BG0002076 и „Славянка“ BG0002078.

 

Въпрос!!!!

Може ли да дадете малко повече подробности  относно  работата Ви по проекта и резултатите от  направените от Вас проучвания в региона .

Отг!!! Подробните  резултати от направените от мен проучвания на територията на общините Гоце Делчев, Гърмен, Хаджидимово, Сандански са  следните :

388 проучени ел. стълбове

10 опасни електропроводи

Установени загинали птици 28 от общо 47 за цяла Западна България от които

грабливи – 11

не грабливи – 17

загинали от токов удар – 10

загинали от сблъсък с електропреносната мрежа – 18

Продължителността на проучването бе  8 месеца

,а работа на терен – 70 дни.

Изминатите от мен  километри пеш  са  330

,а с  автомобил – 3110

 

В резултат на проучването и самият проект ,ще бъдат обезопасени и рискови щъркелови гнезда в селата Баничан, Заграде, Гърмен, Мосомище, Абланица.

 

Въпрос???  Колко време ще продължат  теренните проучвания ???

 

Теренните проучвания ще продължат 3 години, като зоните на конфликт между птиците и електроразпределителната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно.

Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз.

Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и БДЗП/Българското дружество за опазване  на птиците/  за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене.

Времетраенето на проекта е 63 месеца от 01.10.2017 г. до 31.12.2022 г.

Чрез вашата медия искам да изкажа  лична благодарност  за оказаната  ми безрезервна подкрепа и съдействие по време на целия период на проучването на ЧЕЗ Електроразпределение – Гоце Делчев, Читалище „Изгрев 1930“ с. Баничан, кметовете и кметските наместници на селата Огняново, Копривлен, Баничан, Мосомище, Илинден, Балдево, гр. Гоце Делчев, гр.Хаджидимово, както  и на жителите на посочените по горе  населени места в нашия регион а именно :Баничан, Илинден, Нова Ловча,Огняново, Балдево, Голешово, Хаджидимово и Гоце Делчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене