5.3.1931 г.: Родена Джералдин Коб – първата жена, летяла на боен реактивен самолет

Джералдин Коб

Джералдин Коб

На 5 март 1931 г. в град Норман, щат Оклахома, е родена видната американка-пилот Джералдин М. „Джери“ Коб, първа в света летяла на боен реактивен самолет, преминала подготовка за полет в космоса с кораба Мъркюри-13.Джери М. Коб завършва висшето си образование в Classen High School. За първи път пилотира самолет през 1947 год., когато е само на 16 г. На 17 г. възраст получава свидетелство са управление на спортни самолети, а една година по-късно става професионален пилот на многодвигателни самолети. През 1953 г. става първата жена-инструктор в гражданското въздухоплаване.

От 1952 год. тя лети на четиридвигателни самолети. В продължение на цели дванадесет години държи световните рекорди за жени в скорост, максимална височина на полета и максимална продължителност на полета без междинно кацане.

Обявена е за „Пилот на годината“ на авиационното изложение във Франция през 1956 год. и е наградена със Златен медал за заслуги. През 1959 год., на 28 г., става мениджър на компанията Aero Design and Engineering Company. До 1960 год. има в актива си повече от 7000 пролетени часа.

През 1960 год. Джери Коб е включена в програмата „Мъркюри 13” – проект за първи полет на американка в космоса. Получава място в заключителния етап за подготовка на полета. През 1963 год. програмата е прекратена и Джери Коб не получава възможност за полет в космическото пространство.

През 1961 год. е поканена като консултант в НАСА, след като успешно преминава първия етап на обучение за участие в космически полет. Тя е единствена от тринадесетте селектирани жени, която преминава това ниво. На следващата година завършва и втория етап. По време на подготовката става първата жена в света летяла на реактивен самолет. На реактивната машина с лекота подобрява собствените си световни рекорди по скорост, височина и продължителност на полета.

След като напуска НАСА в продължение на 30 г. Коб извършва хуманитарни полети в Южна Америка. За тази си дейност е номинирана през 1981 год. за Нобелова награда за мир. До 1999 год. участва активно в различни хуманитарни дейности.

Джери Коб е носител на 15 граждански отличия.

/По материали в интернет/

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене