Пролетна среща събра четири поколения жени от село Тешово

Дали името на Тешoво идва от думата таш (камък от турски) или от теч (тече – реката), колко са параклисите в селото, какво е било предназначението на тешовската кула, през коя година е построена църквата и още други въпроси, провокираха познанията на тешовалийки за родното им село. Викторината беше част от празничната им пролетна сбирка в Гоце Делчев. Изненада за всички баби, майки, дъщери, внучки, зълви и снахи, свързани с едно най-красивите села в Пирин, бяха специално декорирани в екодизайн бурканчета с мед от Нина Хаджиева, също потомка на тешовалии.

DSCN5637

Заедно с историческите си познания за селото и естетическото отношение към един от най-прочутите местни продукти – тешовския мед, дамите се смяха от сърце и бурно аплодираха модното ревю, представено от млади момичета от Тешово, в който акцент бяха клашници, престилки, шамии и цедилки от сандъците на бабите им. Те получиха разкошни рози лично от кмета на селото Иван Крушовски.

“За трета година организираме пролетна женска среща, и всяка година броят на желаещите расте, догодина вероятно няма да ни побере и най-големия ресторант в Гоце Делчев”, споделиха организаторките на тази поредна мила среща на поколенията Ваня Харизанова, Гинка Шушутева и Мария Игнатова.

DSCN5654

hronika-bg.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене